Utsläppen från svensk trafik ökar igen
Sverige får svårt att nå uppsatta miljömål om utsläppen från vägtrafiken inte minskar kraftigt, och någon kraftig minskning fick vi inte se under 2018. Det visar preliminär statistik från Trafikverket.
Enligt Trafikverkets klimatbarometer har koldioxidutsläppen från vägtrafiken i Sverige mer eller mindre minskat stadigt under flera år, även de år då trafikvolymen vuxit till sig i jämförelse med åren innan.
Som högst var utsläppen mellan cirka 2005 och 2010. Men 2018 ser inte ut att följa de senaste årens mönster eftersom Trafikverkets preliminära statistik för de elva första månaderna av året visar på en ökning av koldioxidutsläppen med 0,5 procent. Det kan jämföras med en sänkning om två procent året innan.
Håkan Johansson, som är nationell samordnare för klimatfrågor på Trafikverket, säger till SVT Nyheter att även om statistiken är preliminär ser den ut att stämma överens med den officiella statistik som släpps senare i år.
Trafikverket spekulerar i att högkonjunktur och fler lastbilstransporter kan vara orsaken till trendbrottet under 2018, men de menar även att de allt högre priserna på biodrivmedel lär ha haft inverkan. Andelen biodrivmedel i den tunga trafiken har nämligen inte ökat.
LÄS MER: Ny tysk teknik ska rädda bensin- och dieselbilarna
För att nå Sveriges nationella klimatmål, 70 procents minskning av utsläppen till år 2030, måste vägtrafikens utsläpp minska med åtta procent årligen. Där är vi inte ännu, och många är tveksamma om vi över huvud taget kan nå dit.
– Det är mycket bekymrande att utsläppen ökar, det gör det svårare att nå de mål riksdagen beslutat om, säger Stefan Nyström, chef på Naturvårdsverkets klimatenhet, till SVT Nyheter och fortsätter:
– Det viktiga är inte om utsläppen ökar eller står still, det viktiga är att de behöver gå brant ner.
För att nå fram till klimatmålet 2030 efterfrågar Trafikverkets måldirektör Sven Hunhammar nya styrmedel som gör exempelvis lastbilstransporter dyrare.
Regeringen delar dock inte hans uppfattning utan ser hellre bonusar till de transportföretaget som delar upp längre transportsträckor i en del lastbil och en del tåg eller sjöfart, där sistnämnda del helst ska utgöra större delen av en sträcka.
LÄS MER: Volvo en av få biltillverkare som spås klara hårdare utsläppskrav
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se