Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bilden illustrerar utsläpp från vägtrafiken – som minskar.
Bilden illustrerar utsläpp från vägtrafiken – som minskar.
Bilden illustrerar utsläpp från vägtrafiken – som minskar.
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Bilden illustrerar utsläpp från vägtrafiken – som minskar.
Foto: Khunkorn / Shutterstock

Utsläppen minskar trots ökad trafik

Utsläppen från vägtrafiken minskade med fem procent under 2022, enligt preliminär statistik från Trafikverket. Bidragande faktorer till minskningen tros vara ökad användning av biodrivmedel, energieffektivisering och elektrifieringen.

Under 2022 konstaterade man att trafikvolymen mer eller mindre är tillbaka på samma nivåer som före pandemin. Jämfört med 2021 ökade antalet personbilar och lätta lastbilar med 3,5 procent. Trots detta sjönk koldioxidutsläppen från vägtrafiken i fjol, från ett snitt på 88 till 70 gram koldioxid per kilometer. Trafikverket menar att det beror på att vi kör med mer fossilfria alternativ.

– Det är positivt att så stor del av den energi som används inom vägtrafiken är fossilfri och förnybar. 2022 ökade andelen från 26 till preliminärt 29 procent och det är rekord. Det beror framför allt på höjd reduktionsplikt med en ökad andel HVO i diesel och en ökad andel förnybart i bensin. Därför kunde utsläppen minska trots att trafiken ökade under året, säger Sven Hunhammar, miljödirektör på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: EU förbjuder nya bensinbilar och dieselbilar 2035 

Även elektrifieringen är en bidragande faktor, menar Sven Hunhammar. Både laddhybrider och rena elbilar ökade i nybilsregistreringarna och de sistnämnda stod för 32 procent under 2022. Men även med ökad elektrifiering anser myndigheten att betydande mängder biodrivmedel krävs för att klara 2030-målet, det räcker inte med elbilar.

– Trafikverket bidrar till klimatmålet med ökad transporteffektivitet, inte minst genom stora satsningar på järnväg och laddinfrastruktur i glesbygd. Det är viktiga pusselbitar, men det mesta av det som krävs för att nå målen ligger utanför Trafikverkets mandat, säger Sven Hunhammar.