Uttorkade förare lika farliga som rattfulla

Drick och kör, uppmanar Nissan. Ja, vatten vill säga. Undersökningar inom området uttorkning får tillverkaren att testa nya tekniska landvinningar.

Uttorkade förare fördubblar risken att begå misstag i trafiken, en siffra som är jämförbar med de som kör onyktra, visar en undersökning gjord av universitetet i Loughborough. Rena snurren kanske du tycker, men Nissan har tagit siffrorna på så stort allvar att man testar teknik inom området.

Undersökningen visar att om en bilförare dricker 25 ml vatten per timme fördubblas risken att begå misstag jämfört med om normal vätskebalans hålls. Siffran är jämförbar med den som har 0,8 promille alkohol i blodet, vilket är gränsen för onykterhet i trafiken i Storbritannien där undersökningen har gjorts. I Sverige är gränser som bekant mycket lägre: 0,2 promille medan 1,0 promille är gränsen för grovt rattfylleri.

Nissan har tillsammans med nederländska Droog tagit fram en svettavkännande klädsel och monterat det i stol och ratt i en Nissan Juke. Dessa ändrar färg: gult när föraren är svettig och blått när så inte är fallet. Systemet heter SOAK och plockades ursprungligen fram av Paulien Routs för sportklädesindustrin.

På videon här nedan demonstrerar NISMO-föraren Lucas Ordonez SOAK och divisionens medicinske konsult Harj Chaggar menar att folk som tränar ofta är medvetna om fenomenet uttorkning men att detta projekt belyser problemet även för andra.

För oss icke-tränande bilförare gäller det alltså att känna igen symptomen, något vi är dåliga på, enligt undersökningen. Två tredjedelar kopplar inte saker som trötthet, huvudvärk, yrsel, muntorrhet eller nedsatt reaktionsförmåga till just brist på vätska.Vid undersökningen visade det sig att om försökspersoner drack en pint (56, 8 cl) vatten innan det var dags för en mental utmaning ökade deras reaktionsförmåga med 14 procent.

https://youtu.be/2KBQO-5PNAQ