Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

V90 Cross Country Volvo Ocean Race – specialversion värnar om miljön

Det handlar inte om någon Volvo Ocean Race Edition i vanlig bemärkelse utan om en specialversion av V90 Cross Country som inte bara belyser världsomseglingen utan även föroreningarna i världens hav.

För knappt tre veckor sedan startade 13:e upplagan av Volvo Ocean Race i spanska Alicante. För att uppmärksamma världens mest krävande segeltävling har Volvo genom åren släppt Volvo Ocean Race Edition-modeller, inte sällan blålackerade bilar med speciella detaljer och emblem.

Till årets upplaga av segeltävlingen gör Volvo inte riktigt som tidigare, utan sjösätter en modellvariant som inte bara sticker ut utan också tar hänsyn till miljön genom att belysa problemen med plastföroreningar i världshaven.

V90 Cross Country Volvo Ocean Race har skräddarsytts av den grupp ingenjörer på Volvos avdelning för specialfordon i Torslanda som är ansvariga för Volvos lyxiga Excellence-modeller samt V90 Polisbil och V90 Cross Country Polisbil.

Bilen är lackerad i den populära metallickulören Crystal White och har försetts med specialfälgar. Plastdetaljerna runt om som vanligtvis är svarta har fått en ljust mattgrå finish med orange färgklickar i fronten, aktern och på sidolisterna. Färgsättningen känns igen från konceptbilen Concept XC Coupé som visades och hyllades för snart fyra år sedan.

På bakluckan har ett Volvo Ocean Race-emblem tagit plats bredvid övriga emblem.

Interiören har piffats upp med ett färgschema som matchar utsidan där de läderklädda stolarna och dörrsidorna har fått speciella sömmar samt inlägg med samma orange nyans som nämndes tidigare. Dessa orange linjer går även igen på dörrmattorna som är tillverkade av Econyl, ett textilmaterial som framställs av 100 procent återvunnen nylon, inklusive gamla fiskenät som hittats i haven och sedan återvunnits.

V90 Cross Country Volvo Ocean Race har dessutom några extra detaljer som gör att modellen skiljer sig från sina vanliga V90 Cross Country-syskon. Dan Olsson, chef för Specialfordon och Tillbehör på Volvo Cars, berättar mer om dessa:

– Den är utrustad med en rad specialutvecklade standardfunktioner, som den integrerade, löstagbara ficklampan, extra eluttag och smarta smuts- och vattenavvisande material.

Av de 3 000 första V90 Cross Country Volvo Ocean Race som Volvo bygger och säljer skänker de 100 euro per bil till Volvo Ocean Race vetenskapsprogram om plast i haven. Totalt blir det en summa om 300 000 euro, knappt tre miljoner kronor, som öronmärks till programmet.

Volvo Ocean Race vetenskapsprogram utrustar båtarna i segeltävlingen med olika sensorer som samlar in data om de olika världshaven, även i de mest avlägsna delarna av världen. Bland annat mäts temperatur, lufttryck, vindhastigheter och strömmar för att förenkla och förbättra precisionen i framtida väderprognoser, men även salthalter, koldioxidmängder och alger registreras för att sedan sammankopplas med data om mikroplaster. Resultatet ska bli en mer komplett bild och högre kunskapsnivå kring plastföroreringarnas omfattning i världens hav. NOAA, National Oceanic and Atmospheric Administration, är en av Volvos partners i vetenskapsprogrammet.

– Vi är stolta över att kunna stötta Volvo Ocean Race vetenskapsprogram, som kommer att bidra till att öka vår förståelse av hur haven mår, vår viktigaste naturtillgång. Som företag arbetar vi för att minimera vår påverkan på världen omkring oss, och det innovativa synsättet i det här projektet för hur vi ska tackla ett stort miljöproblem passade oss därför perfekt, inte minst eftersom vi går mot en elektrifierad framtid, säger Stuart Templar, hållbarhetsdirektör på Volvo Cars.

https://youtu.be/-1muLCUL10Y