Vägarbetare surnade på fortkörare – döms för skadegörelse

När en bilist i hög fart närmade sig vägarbetsområdet på E4 utanför Ljungby slog den huvudansvarige för vägbygget en asfaltsraka genom fordonets vindruta. Nu döms vägarbetaren för skadegörelse.

Under rättegången i Växjö tingsrätt förklarade vägarbetaren Timmy Edström att han blivit både ”vansinnig och rädd” när han såg bilen komma körande, rapporterar SVT. Föraren ska ha kört i 70-80 km/h när det vid vägarbetet ska ha varit skyltat om max 30 km/h. Timmy anser att hans agerande var för att rädda livet på sina kollegor, då bilen inte minskade hastigheten efter att han vinkat med armarna.

– Jag är ansvarig för mina arbetskamrater på arbetsplatsen och såg bilen komma utan att den saktade ner, hade jag inte fått stopp på bilen hade det kunnat hända en mycket svår olycka, säger Timmy Edström.

Men domstolen har nu kommit fram till att han inte agerat i nöd, utan dömer honom för skadegörelse. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter på nästan 11 000 kronor. Han ska också betala skadestånd till bilägaren och dennes försäkringsbolag.

Trafikverket bekräftar bilden av att vägarbetarna är utsatta. Och det är framför allt trafikanternas brist på hänsyn som är bekymret.

– Många trafikanter är stressade och har inte den respekt de behöver ha när de passerar en vägarbetsplats, säger Torbjörn Axelsson på Trafikverket till SVT.

Diskutera: Ponera att du hade haft din arbetsplats – ditt skrivbord – precis vid E4:ans vägkant. Hur fort hade du då velat att bilarna körde där?