080617-mazda-koncept

Vågat koncept från Mazda

Den internationella bilsalongen i Moskva ligger fortfarande ett par månader fram i tiden. Men redan nu väljer Mazda att visa skisser på deras nya, vågade crossoverkoncept som ska charma de ryska mässbesökarna.

Den ryska bilmarknaden växer så att det knakar och allt fler biltillverkare börjar få upp ögonen för den potential som finns i Ryssland. Det är framförallt suvar och crossovers som går åt i det forna Sovjet. Västvärldens minskande intresse för de bensinsurplande suvarna märks det ingenting av i Ryssland då suv-segmentet står för nästan 20 procent av den totala marknaden. Därtill tror de flesta analytiker att Ryssland kommer att ta över titeln som den största bilmarknaden i Europa nästa år, och därmed förpassa Tyskland till andraplatsen. Mazda tar därför tillfället i akt och väljer att presentera ett helt nytt crossoverkoncept som riktas speciellt mot den ryska marknaden.

Mazda är mycket förtegna om alla detaljer kring bilen. Det enda vi vet är att konceptet förevisar en sportig och kompakt crossover som ska riktas enbart mot den ryska marknaden. Premiärvisningen planeras till slutet av augusti, då bilsalongen i Moskva går av stapeln. Det nya konceptet, som än så länge saknar namn, följer helt tydligt den av Mazda så väl inslagna linjen på linjesköna koncept. Det nya konceptet trampar rakt i fotspåren från de tidigare koncepten Nagare, Ryuga, Furai, Taiki och Hakaze. Mazda har på senare tid nästan blivit ett svart får i bilbranschen, då de är i princip ensamma om att bygga konceptbilar som är just konceptbilar. Det blir allt vanligare att tillverkarna presenterar ett nytt koncept som i själva verket bara är en överstylad produktionsbil. Mazda verkar dock finna en konst i att bygga publikfriande koncept bara för sakens skull.

Läs mer