110219-vägraseri E4

Vägraseri på E4:an

En lugn lördagsförmiddag på E4:an slutade i kaos för Teknikens Världs chefredaktör Daniel Frodin. En BMW-förare med mer än hett temperament gick bärsärkagång på den sprillans nya Skodan Daniel körde, mitt på E4:an!

09:58 lördag 5 februari 2011. E4:an norrgående i höjd med Sollentuna strax norr om Stockholm. Jag har precis tankat på Shell Sollentuna, tillsammans med min gode vän Mathias kör jag mot Sandviken för att få ytterligare ett längdpass i ben och armar inför årets Vasalopp.

Placerar testbilen Skoda Superb kombi 4x4 i den vänstra av de tre filerna och kör om ett koppel av bilar i mittfilen. I backspegeln närmar sig en BMW 3-serie kombi snabbt bakifrån. BMW-föraren använder helljusen som ljustuta och verkar ha väldigt bråttom. Eftersom jag omöjligen kan slänga mig in i mittfilen eftersom det är trångt där fortsätter jag min omkörning, i får jag väl erkänna, något för hög hastighet.

När jag kört om kopplet på fyra bilar i mittfilen lägger jag mig direkt till höger så att den stressade BMW:n kan fortsätta förbi mig.

I stället kör 3-serien upp något framför mig och föraren gestikulerar vilt och mycket aggressivt genom sin sidoruta riktat mot mig. Jag känner ingen större lust att argumentera med den mycket upprörde och hotfulle föraren utan vinkar bara med handen att han kan köra vidare och riktar min blick stadigt framåt och tar ett rejält bett på frallan jag köpte på Shell.

BMW-föraren fortsätter förbi mig och Skodan men svänger snabbt in i min fil och bromsar kraftigt så att farten tas ned. Jag tänker att han kanske snart ska av vid Häggviksavfarten som närmar sig.

När jag går ut i vänsterfilen igen svänger dock BMW:n kraftigt över dit och fortsätter bromsa/preja tills det hela slutar med att hans egen bil står still, parkerad över två hela filer på Sveriges största väg E4:an. Jag tvingas också stanna, liksom alla bilar bakom. Att en seriekrock inte inträffar är ett mirakel.

Den mycket uppretade mannen springer ur bilen och mot min dörr. I sista sekund hinner jag trycka på låsknappen. När han inte får upp dörren slår han i stället upprepade gånger mot sidorutan för att avsluta med två kraftiga sparkar. Rutan håller som tur är, tack Skoda.

BMW-föraren tar då i stället tag i sidospegeln och försöker dra av den. Lyckas inte utan sparkar i stället av spegeln till slut. Han fortsätter med att sparka på huven. Sedan sidospegeln på andra sidan.

Det hela är över på cirka en minut, en och en halv. Säkert är att om jag inte hittat låsknappen hade jag haft åtminstone några tänder mindre.

BMW-föraren försvinner vid avfarten Häggvik. Jag själv, precis som vittnena i bilarna bakom, ringer polisen omedelbart. Det visar sig att polisen redan fått in registreringsnumret på bilen och att polispatruller söker efter BMW:n och mannen.

Återstår att se vad polisutredningen leder till.

Själv var jag lätt skakad en timme eller två efteråt men kan konstatera att riktigt sjuka människor i behov av psykiatrisk vård och kraftigt drogpåverkade människor inte bara skadar människor på gator och torg, de finns också bakom ratten och en utlösande faktor kan tydligen vara att framförvarande trafik inte hinner undan när de kommer farande i hastigheter långt, långt över de tillåtna.Bilden har inte med incidenten att göra.