Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vägverket efterlyser mer pengar till vägarna

Trafiken fortsätter att öka samtidigt som vägarna blir allt sämre. Vägverket anser att saker måste göras och att deras medel är för små. Därför ansöker de 20 miljarder kronor av regeringen. Blir det inga pengar är det risk för biltullar om större investeringsobjekt ska kunna genomföras.

För att vägarna ska kunna vara "fortsatt säkra och körbara" ansöker Vägverket nu om mer pengar av regeringen. Till 2007 frågar Vägverket efter 20,3 miljarder kronor. Jämfört med budgetpropositionen för i år vill Vägverket ha 2,5 miljarder kronor mer.

Anledningen till den efterfrågade ökningen är att investeringar och underhåll av vägarna har varit dyrare än beräknat i det tidigare anslaget. Samtidigt har kostnaderna ökat mer än inflationen. 

Går anslaget inte igenom och Vägverket inte får pengarna finns det risk för fler biltullar eller annan form av finansiering, enligt Lena Erixon, ekonomidirektör på Vägverket.

- Även högprioriterade investeringar kommer i så fall läggas på is till förmån för drift och underhåll, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

Han framhåller att det framför allt är glesbygdsvägar som är i behov av upprustning eftersom både transportföretag och privatbilister drabbas av stora kostnader när vägarna är dåliga men även att högtrafikerade och vägar i tätorter måste vara säkra.