Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081013-bensindunk-brand
081013-bensindunk-brand
081013-bensindunk-brand
081013-bensindunk-brand

Vanlig bensindunk kan vara livsfarlig

Några av Sveriges mest köpta bensindunkar kan förvandlas till brandbomber. Bensindunkarna som säljs under namnet ”Man” eller ”Never Stop” av de stora bensinkedjorna kan börja läcka bensin.

Några av Sveriges mest köpta bensindunkar kan i värsta fall förvandlas till brandbomber. Det är dunkarna som säljs under namnet ”Man” eller ”Never Stop” som berörs. Locket kan spricka eftersom plastblandningen inte är tillräckligt resistent mot bensin, varpå bensinen läcker ut, rapporterar Aftonbladet. Om dunken förvaras i bagageutrymmet på bilen kan en gnista från statisk elektricitet eller elutrustning antända bensinen.

Dunkarna har sålts av alla de stora bensinkedjorna. Tillverkare är Målmarks International i Anderstorp som har 90 procent av marknaden. Omkring 500 000 dunkar säljs årligen i Norden och Ungern. Felet med locket kan finnas på dunkar som tillverkats under perioden 1 november 2006 till 30 juli 2007. Det handlar om totalt 250 00 dunkar som kan ha felet. Enligt Målmarks International beror felet på en miss från tillverkaren. Målmarks erbjuder kunderna att gratis byta ut locket och alla som köpt en felaktig dunk uppmanas att ta kontakt med bensinstationen där dunken köpts.

Ny information

Gösta Målmark på Målmarks International AB hörde av sig till oss i dag för att reda ut ett par detaljer.

Målmarks har under många år sålt miljontals bensindunkar av olika storlekar runt om i Europa. Deras dunkar är väldigt populära och företaget har alltid tagit säkerheten på största allvar. Gösta Målmark menar att företaget ligger främst av tillverkarna när det gäller säkerhet. Inte minst eftersom de följer FN:s internationella regler för brandfarliga ämnen, olika testinstituts riktlinjer och att alla deras produkter är testade av Statens Provningsanstalt. Målmark International AB har helt enkelt en nolltolerans mot fel.

De bensindunkar som är behäftade med läckageproblemet är cirka 500 till antalet och beror på en miss i materialvalet hos korkleverantören. Målmark International AB byter ut korkarna hos de kunder som hör av sig till dem. I övrigt bör man gå tillbaka till inköpsstället med sin dunk.

Antalet kända incidenter ligger på cirka 4-5 om året enligt Gösta Målmark. Då ska man ha med i beräkningen att de levererar cirka 400 000 bensindunkar årligen.

Viktig information

En annan viktig detalj som Gösta Målmark tar upp är felaktig användning av bensindunkarna. På textlappen på dunkarna står det beskrivet exakt hur dunkarna ska användas. Där står även en inpräntad text ”MAX 5 liter”.

En femlitersdunk rymmer i själva verket sex liter. Därav den markerade texten att man som mest får nyttja maximalt fem liter. Dunkarna ska helt enkelt ha fem liter bensin i sig. Den övriga litern ska vara luft. Detta för att bensinen ska ha en chans att kunna expandera då dunken ligger i en varm bagagelucka.

Man ska alltså inte fylla bensindunken till bredden. Alla har vi väl sett dunkar som nästan är runda som fotbollar. Detta är ett tecken på att man fyllt med för mycket bensin.

Snart kommer även en dunk för etanol. Denna E85-dunk har precis blivit godkänd och använder sig delvis av samma material som bensintankarna i F1-bilar.