Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
DubbdäcksförbudDubbdäcksförbudDubbdäcksförbud
Dubbdäcksförbud Foto: Teknikens Värld

Vänstern kräver dubbdäcksförbud i hela Stockholm

Trots sol, värme och att juni är en dag bort tar inte debatten om dubbdäcksförbud paus. Nu kräver vänsterpartiet att man förbjuder dubbdäck i hela Stockholms innerstad för att luften ska bli renare och för att rädda folks liv.

Tre ledande vänsterpartister skriver i dag på DN Debatt att partiet de representerar kräver dubbdäcksförbud i hela Stockholms innerstad. De vill förbjuda dubbdäck för att luftkvaliteten i Stockholm ska ha en chans att förbättras då halterna av dödliga partiklar, främst de som kallas PM10, ligger klart över de värden som EU satt som norm. Då halterna har varit för höga under flera års tid fälldes Sverige i EU-domstolen förra våren. Dessutom visar en tidigare undersökning, vilket vänsterpartisterna bakom debattartikeln poängterar, att mellan 30 och 40 liv går till spillo varje år i Stockholm på grund av den dåliga luftkvaliteten.

 Vänsterpartisterna skriver också att dubbdäcksanvändningen är den enskilt största källan till skadliga partiklar i Stockholm luft, speciellt på våren när våta körbanor torkar upp och damm börjar virvla upp. Trots förbudet på Hornsgatan som infördes för ett par år sedan är halterna av farliga partiklar fortfarande skadligt höga, står det att läsa i debattartikeln.

 De skriver också dubbdäck orsakar många dödsfall varje år med att de inte är nödvändiga för att rädda liv. Dubbdäck hör inte hemma i en hållbar stad, menar de och ger samtidigt en känga till Stockholms stads borgerliga styre.

 Vänsterpartisterna som står bakom debattartikeln i DN i dag är Jens Holm som är riksdagsledamot och miljöpolitisk talesman, Gunilla Roxby Cromvall som är ledamot i trafiknämnden i Stockholms läns landsting samt Kajsa Stenfelt som är ledamot i trafik- och renhållningsnämnden i Stockholms stad.

 I en artikel i Mitti Södermalm nyligen kunde man läsa att dubbdäcksförbudet på Hornsgatan under senaste vintern halverade antalet partiklarna på just den gatan och övriga gator i Stockholms innerstad minskade partiklarna med 20 procent. 197 bilister som körde med dubbdäck på Hornsgatan i vinter togs av polisen som gav dem var sin bot på 1000 kronor.