Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vänta inte på en ny Audi S1

För det blir sannolikt ingen ny. Audis kommunikationschef säger att det skulle innebära för stora kostnader om de skulle få för sig att satsa på en ny S1.

Förra generationen Audi A1 kom först i ett prestandautförande kallat A1 quattro. Modellen med 256 hästkrafter byggdes i en begränsad upplaga och var dessutom väldigt dyr (en halv miljon kronor). Audi släppte vid ett senare tillfälle en betydligt mer plånboksvänlig prestandavariant kallad S1. För drygt 300 000 kronor fick man 231 hästkrafter och fyrhjulsdrift i den lilla krabaten.

Nu har en ny A1-generation lanserats (håll utkik efter provkörningen i kommande nummer av Teknikens Värld) och vi misstänker att en hel del går och väntar på en ny S1-generation. Så lär det inte bli. Peter Oberndorfer, Audis kommunikationschef, har för australiensiska CarAdvice avslöjat att det inte finns planer på en S1 baserad på nuvarande plattform. Utvecklingskostnaderna skulle enligt honom bli allt för höga, precis som för förra generationen.

Audi S1 Sportback på den tiden det begav sig.Audi S1 Sportback på den tiden det begav sig.Audi S1 Sportback på den tiden det begav sig.
Audi S1 Sportback på den tiden det begav sig.

– Ärligt talat, det är svårt, med den plattformen är det svårt. Det var en ganska stor investering. Du kommer ihåg, första serien av A1 quattro var väldigt dyr att bygga. S1 var inte heller lätt att göra eftersom den gjordes senare, den fanns inte ursprungligen med på plattformen. Det var en ganska stor investering. Det var en bra bil, jag hade en i mitt hus, men nuförtiden måste vi fokusera mer och mer (på andra saker) och det blir svårare och svårare, säger han.

Han menar att nya A1 40 TFSI S tronic fungerar ganska bra som prestandaalternativ för modellen. Den har 200 hästkrafter och gör 0-100 km/h på 6,5 sekunder, sju tiondelar långsammare än S1 och sex långsammare än S1 Sportback.