Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vapour GT – extrem svensk superbil

Svenska bilar med extrem prestanda växer knappast på träd. Vi har Koenigsegg, men sedan är det stopp. Det kan dock vara en helt ny supersvensk på gång – möt Vapour GT.

Kommer du ihåg Eduard Gray på Gray Design som förra året ritade Saab 9-3 Mark III med Ursaab som förebild? Vi visade dig den här på teknikensvarld.se för ganska precis ett och ett halvt år sedan.

Nu har Eduard Gray gått ett steg längre. Nu ritar han fordon med avsikt att de ska bli verklighet. Han gör det under namnet Zeus Twelve.

Eduard GrayEduard GrayEduard Gray
Eduard Gray

Vapour GT är en extrem bil signerad just Eduard Gray och Zeus Twelve. Bilen använder sig av chassit från en av Caterhams mer extrema modeller, nämligen SP/300.R. Ovanpå chassit vilar en kolfiberkaross som har fler vinklar och veck än självaste Lamborghini Egoista.

Bilens tjänstevikt ligger på under 900 kilo och med 304 hästkrafter från den kompressormatade, fyrcylindriga Ford Duratec-motorn på 2,0 liter (om vi antar att samma motor som i SP/300.R används) går det undan vid accelerationer. Zeus Twelve beräknar 0-100 km/h till 3,8 sekunder. Toppfarten uppges till 290 km/h.

Vapour GT kommer att figurera i ett kommande spel till Android- och iOS-plattformar. Men den kan också bli verklighet. Eduard Gray är ute och visar sin konceptbil för olika klienter världen över och nappar någon så är teamet redo att börja bygga. Teamet sägs bestå av bilbyggarexperter med erfarenhet från olika extrema supersportbilar, bland annat personer som var med vid utvecklingen av Bugatti Veyron. Det ska garantera att Vapour GT får köregenskaper som matchar utseendet.