Foto: Dusan Petkovic / Shutterstock

Var femte bil får tvåor på besiktningen

Det råder fortsatta brister bland personbilar i landet, konstaterar Bilprovningen i sin statistiksammanfattning för 2022. Var tredje bil har fel och var femte fel som kräver efterkontroll, i folkmun kallat ”tvåa”. Vanligast är anmärkningar på bromsar.

Det har egentligen inte hänt något nytt sedan Bilprovningens årsstatistik för 2021. Då hade var tredje bil på besiktning brister och var femte hade så kallade tvåor, alltså brister som kräver efterkontroll. Statistik för 2022 visar på fortsatt problem och ungefär samma siffror som under 2021. Den totala andelen anmärkningar minskade med 0,1 procentenheter jämfört med 2021, men andelen brister med krav på efterkontroll ökade med 0,5 procentenheter.

Ungefär en miljon bilar kontrollbesiktades hos Bilprovningen i fjol och var tredje (33,3 procent) hade brister. Precis som 2021 var det värst i Värmlands län där 39,7 procent hade fel (40,3 procent 2021), medan den lägsta andelen återfanns i Västmanlands län med 28,8 procent (30,2 procent 2021).

De vanligaste bristerna totalt sett berörde kommunikationssystemet, främst strålkastare och ljus. En fjärdedel av felaktigheterna handlade om just dessa.

LÄS OCKSÅ: Nu blir det svårare att fuska med mätarställningen 

– Ta för vana att gå ett varv runt bilen och se till att alla lampor verkligen lyser. Sätt på varningsblinkers och kom även ihåg att kolla att skyltlykta och positionsljus (parkeringsljus) fram, säger Per-Anders Blommefors, besiktningsansvarig på Bilprovningen, i ett pressmeddelande.

Gällande mer allvarliga brister som kräver efterkontroll var det vanligast med anmärkningar mot komponenter i bromssystemet. Ojämn bromsverkan, brister i hjulbromsen (bromsskivor, bromsbelägg), otillräcklig bromsverkan på parkeringsbromsen och skadade bromsledningar var vanliga fel – och allvarliga sådana.

Bilprovningen menar att det är oroväckande att statistiken visar på fortsatta brister bland den svenska personbilsparken. Särskilt oroande är det under rådande vädersäsong med mycket mörker, halka och snabba väderombyten.

Bilprovningen tipsar om några sätt att själv förebygga och underhålla bilens vanliga fel innefattande bromssystem: gör kraftiga inbromsningar ibland, det motionerar bromsarna rejält och det är bra för bromsbelägg och -skivor. Och använd parkeringsbromsen regelbundet.