Var femte bil har allvarliga brister
Var femte personbil underkänns på besiktningen med krav på efterkontroll. Det visar Bilprovningens statistik för 2021.
Under pandemin har som bekant fler börjat använda bilen som färdmedel framför kollektivtrafik. Med allt fler på vägarna, särskilt nu under vinterhalvåret med halt väglag, råder fortsatt stora brister hos personbilar i Sverige.
Under 2021 kontrollbesiktigade Bilprovningen nästan en miljon personbilar. Totalt underkändes en tredjedel av dem, och var femte fick krav på efterkontroll.
LÄS OCKSÅ: Swedac stoppar Dekra som tvingas stänga alla besiktningsstationer
Högst andel underkända bilar fanns i Värmlands län, med 40,3 procent. Lägst andel hade Västmanlands län med 30,2 procent.
Med krav på efterkontroll menas att bristerna är så allvarliga att fordonet inte får användas mer än nödvändigt innan de åtgärdats. Och en fackmannamässig bedömning måste göras på nytt på de åtgärdade felen.
Besiktning av bilar
Personbilar besiktigas för första gången när de är tre år, för andra gången när de är fem år och därefter senast 14 månader efter föregående besiktning.
Den vanligaste orsaken till att bilar underkändes med krav på efterkontroll var anmärkningar på komponenter i bromssystemet, främst ojämn bromsverkan, men även brister på bromsskivor och bromsbelägg och skadade bromsledningar.
– För att förebygga slitage och fel är det viktigt är att underhålla bilens bromsar. Det gör du bland annat genom att regelbundet använda parkeringsbromsen och framför allt genom att ibland göra lite kraftigare inbromsningar vilket ”hettar upp” och är bra för bromsbelägg och bromsskivor, säger Per-Anders Blommefors, besiktningsansvarig på Bilprovningen.
LÄS OCKSÅ: Var femte husvagn får underkänt vid besiktningen
Trots att antalet underkända bilar är förhållandevis hög är utvecklingen något positiv. Bilprovningens statistik visar att andelen underkända personbilar sjönk med 1,3 procentenheter under 2021, jämfört med 2020.
– Vi gläder oss åt den positiva utvecklingen, men med tanke på hur bra bilarna har blivit är det förvånande att det fortfarande finns så allvarliga brister. Här finns potential för ytterligare förbättrad trafiksäkerhet och minskad miljöpåverkan, avslutar Per-Anders Blommefors.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se