Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Gjensidige Försäkring Sverige

Var femte har upplevt trafikfara då bilist kört med hörlurar

19 procent av bilisterna säger sig använda hörlurar bakom ratten. Siffran för de yngre är mycket högre, visar ny rapport som pekar på riskerna. 

Att köra bil med hörlurar på är ingen ovanlighet, trots att det distraherar och gör det svårare att uppfatta vad som händer i trafiken. Gjensidige Försäkring Sverige har i samarbete med Kantar Sifo genomfört en undersökning inom området och intervjuat drygt 1 100 svenskar.

Undersökningen visar att 19 procent av de intervjuade ibland använder hörlurar (med kåpor eller så kallade öronsnäckor) för att lyssna på musik eller prata i telefon samtidigt som de kör bil. Bland de yngre, i åldrarna 25 till 29 år, är det betydligt vanligare, där är siffran 34 procent.

22 procent av de tillfrågade, drygt en femtedel, upplever att de under de senaste tolv månaderna har hamnat i en allvarlig trafiksituation på grund av att en bilist har använt hörlurar.

– När så pass många har upplevt detta är det allvarligt och ett tecken på att användandet av hörlurar samtidigt som man kör bil innebär en trafikfara. Dessvärre ser vi att bilen inte har blivit en fristad från att ständigt vara uppkopplad via exempelvis mobilen. Det är viktigt att kunna snappa upp vad som sker i omgivningen när man kör bil så att man hinner reagera i god tid om det exempelvis kommer ett utryckningsfordon. Risken med att sitta med hörlurar på är att uppmärksamheten minskar och att man missar viktiga signaler i trafiken och till exempel inte hör andra bilar som kanske tutar för att varna för något, säger Markus Ljungblad, skadechef på Gjensidige Försäkring Sverige.

För ett par år sedan gjorde försäkringsbolaget If en mer omfattande undersökning i ämnet som även tog upp olika typer av trafikanter. Den gången var siffran för bilister inte lika alarmerande: 8 procent för hela gruppen och 14 procent för de unga (18 till 34 år).