Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Allt fler vill semestra i en husbil eller husvagn. Men Bilprovningens statistik visar på stora brister på äldre fordon.
Allt fler vill semestra i en husbil eller husvagn. Men Bilprovningens statistik visar på stora brister på äldre fordon.
Allt fler vill semestra i en husbil eller husvagn. Men Bilprovningens statistik visar på stora brister på äldre fordon.
Allt fler vill semestra i en husbil eller husvagn. Men Bilprovningens statistik visar på stora brister på äldre fordon. Foto: Øyvind Lund

Var femte husvagn får underkänt vid besiktningen

Bilprovningen varnar för dålig kvalitet på äldre husvagnar och husbilar. Inför våren och sommarens alla semesterresor visar Bilprovningens statistik att var femte husvagn som kontrollerades förra året hade brister som tvingade dem till en ny besiktning.

Intresset för husvagnar och husbilar ökar lavinartat då fler och fler väljer att semestra hemma i Sverige. Inför semesterperioden slår försäljningen av nya och begagnade husvagnar och husbilar nya rekord.

Uthyrningstjänsten Rent a Travel har ökat sina bokningar på husbilar med 300 procent och flera campingplatser kan visa på en rejäl ökning av bokningarna inför sommaren.

Men statistik från Bilprovningen visar att det inte alltid är så bra ställt med kvaliteten på fordonen som ska användas. 

Förra året underkände Bilprovningen var femte husvagn med krav på efterkontroll. Motsvarande siffra för husbilar var 15 procent. Bara två tredjedelar av husbilarna och 70 procent av husvagnarna klarade sig utan anmärkning.

Brister på bromsarna

Förra året kontrollerade Bilprovningen cirka 28 000 husvagnar. Flest husvagnar underkändes i Stockholm och bäst kvalitet var det på vagnarna på Gotland.

Det allra varligaste felet var brister i bromssystemet och var femte husvagn tvingades till någon form av efterkontroll. Att det ofta var fel på bromsarna förklaras med att vagnarna står stilla under en lång period på vintern. 

– Som husvagnsägare bör man vara uppmärksam på om det ”dunkar till” vid inbromsning. Det är en tydlig signal på att bromsarna kan behöva justeras, säger Per-Anders Blommefors, som är besiktningsansvarig på Bilprovningen, i ett pressmeddelande.

Husbilarna var av ännu sämre kvalitet. Bilprovningen kontrollerade förra året 8 700 husbilar. Var tredje underkändes och sämst kvalitet var det i Västmanland, bäst klarade sig bilarna i Blekinge. Bland husbilarna var det problem med lyktor och strålkastare som orsakade flest anmärkningar. Cirka 15 procent av bilarna behövde någon form av efterkontroll och precis som för husvagnarna handlade det då om problem i bromssystemet.

Husvagnar behöver besiktigas första gången efter fyra år från nyförsäljningen och därefter vartannat år. Husbilarna med en totalvikt upp till 3 500 kg kontrolleras första gången efter tre år och därefter varje år. Bilar med en totaltvikt över 3 500 kg kontrolleras en gång per år redan från att de säljs som nya.

LÄS OCKSÅ: Bilbesiktning avsevärt dyrare efter avreglering