Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: bildfokus.se / Shutterstock

Var fjärde bilist stannar inte vid stopp

Det kan tyckas vara en självklarhet att stanna vid stopplikt, men tydligen kör var fjärde bilist förbi en stoppskylt utan att stanna.

Riksförbundet M Sverige, tidigare Motormännens riksförbund, brukar kontrollera blinkers- och bilbältesanvändningen på olika orter runt om i Sverige. Denna gång har de kontrollerat hur stopplikten efterlevs. Efter att 11 756 trafikanter på 32 olika orter kontrollerats under perioden juni till september 2020 kunde de slå fast att 25 procent, alltså var fjärde, struntade i att stanna fordonet på ett ställe där det råder stopplikt.

– Att inte stanna vid stopp är en mycket viktig trafiksäkerhetsfråga och det är oroväckande att så många som en av fyra inte respekterar stopplikten, säger Caroline Drabe, vd på Riksförbundet M Sverige.

M Sverige menar att några större skillnader inte kunde registreras mellan mindre och större orter, beteendet var ungefär detsamma. Däremot visade det sig att mest stopplikttrogna trafikanter finns det i Storfors/Kristinehamn (100 % stannade) och Örnsköldsvik (97 %) medan trafikanterna i Luleå (30 %) och Kalmar (49 %) är minst benägna att stanna vid stoppskylt.

https://datawrapper.dwcdn.net/CVt0D/1/

Följande orter ingick i undersökningen: Eskilstuna, Falun, Filipstad, Flen, Gamleby, Götene, Hässleholm, Höganäs Stockholm, Kalmar, Klippan, Kristinehamn, Lomma, Luleå, Mariestad, Norrköping, Nöbbelöv, Saleby-Vinninga, Skövde, Storfors, Svenstavik, Sundsvall, Söderåkra, Tidaholm, Tyresö, Varnhem, Vreta Kloster, Vingåker, Västerås, Umeå, Ödeshög och Örnsköldsvik.