Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091029-alkohol-trafikdöda
091029-alkohol-trafikdöda
091029-alkohol-trafikdöda
091029-alkohol-trafikdöda

Var sjätte trafikdödad förare var alkoholpåverkad

Förra året var 16 procent av de 247 fordonsförare som omkom i trafiken alkoholpåverkade. Detta enligt en rapport från Sika, som dessutom visar att risken att omkomma i trafiken är mindre på vintern än på sommaren.

Alkoholen fortsätter att skörda många liv i den svenska trafiken. Under fjolåret dödades 247 förare av personbil, buss, lastbil, MC eller moped och av dessa hade 16 procent otillåtna mängder alkohol i blodet. Det visar en rapport från Statens institut för kommunikationsanalys (Sika). Bland personbils- och MC-förare hade 15, respektive 18 procent mer alkohol än vad som är tillåtet. Men de riktiga skräcksiffrorna finns bland mopedförarna där så många som 27 procent av de omkomna var alkoholpåverkade.

– Man studsar när man tittar på siffrorna, säger Jan Sandberg, vd för Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) till TT.

Under 2008 dödades totalt 397 personer i trafiken, vilket är 74 personer färre än året innan. Enligt Sika beror minskningen sannolikt på lågkonjunkturen som innebar att antalet nyregistrerade fordon minskade och för första gången sedan 1993 minskade trafiken på vägarna. Statistiken från Sika visar också att risken att dödas i trafiken är mindre på vinterhalvåret. Andelen av de trafikdödade som dödas under vinterhalvåret (oktober-mars) har minskat de senaste tio åren. Av dem som omkom i trafiken år 2008 dödades 40 procent under vinterhalvåret, 38 procent bland männen och 44 procent bland kvinnorna. Med hänsyn till hur mycket vi reser i vägtrafikmiljö är risken att dödas i trafiken lägre på vintern än på sommaren, trots väglaget oftast är sämre.

– Det kan bero på att man kör försiktigare på vintern därför att man vet att det finns risk för halka. Man tar inte samma typ av risker som man gör på sommaren. En annan orsak är att vi numera har lag på vinterdäck, säger Jan Sandberg till TT.

Läs mer