Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Welcomia/Shutterstock

Var tionde bil har något fel på belysningen

Vi befinner oss i den ljusaste veckan på året och få tänker väl på bilens lampor och ljusfunktioner. Men tyvärr glömmer vi inte bara ljuset på bilen den här veckan. Var tionde bilist åker runt med något fel på bilens lampor.

Det är statistik från Bilprovningen som visar att 540 000 bilar på svenska vägar hade någon form av defekt på bilens belysning. Statistiken är färsk och sammanställdes i slutet av förra året.

540 000 motsvarar lite mer än var tionde bilist. Bilens belysning är en stor och viktig del i bilens säkerhetssystem, och trots att vi ofta lägger pengar på värdefulla säkerhetspaket och extrautrustning så som till exempel automatisk avbländning är det få som tänker på att kontrollera så att glödlamporna är hela och än mindre att de är i bra kondition.

– Det finns en utbredd missuppfattning att när lamporna är på så fungerar allt som det ska – men det är långt ifrån fallet. Vi vill därför upplysa om det faktum att glödlampornas glödtråd har en livslängd på 1-2 år, säger Patric Ivarsson, Sales Manager Sweden Automotive Aftermarket, i Sverige.

– Därefter blir ljuset sämre och svagare, vilket gör att tiotusentals svenskar trafikerar vägarna med otillräckliga billjus, varje dag.

Många bilar i Sverige kör omkring med undermålig belysning.Många bilar i Sverige kör omkring med undermålig belysning.Många bilar i Sverige kör omkring med undermålig belysning.
Många bilar i Sverige kör omkring med undermålig belysning. Foto: Ivankifa/Shutterstock

Att se och reagerar på en fara tidigt är viktigt för att undvika eller mildra en krock. Varje extra sekund det tar för dig att upptäcka en fara gör skillnad. Kör du i en hastighet av 90 km/h kommer du 25 meter på varje sekund som du inte upptäcker faran. Och hinner du reagera och bromsa betyder all minskning av hastigheten att du har större chans att klara dig oskadd eller med lindriga skador.

– Bara för att bilen går igenom besiktningen utan problem är det ingen garanti för att billjusen fungerar korrekt. Vi kan inte nog belysa hur viktigt det är att undersöka så att bilens lampor lyser som de ska, speciellt i ett land som Sverige med långa och mörka vintrar. Ett enkelt lampbyte kan vara den åtgärd som garanterar din egen säkerhet i trafiken, men också dina medresenärers säkerhet när ni färdas i bilen under mörker eller skymning, säger Patric Ivarsson.

Så fortsätt gärna att satsa pengar på viktigt säkerhetsutrustning – men glöm inte att kontrollera dina lampor lite då och då.