Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BilmålvaktBilmålvaktBilmålvakt
Bilmålvakt

Var tionde bil i Malmö ägs av tio bilmålvakter

Bilmålvakter har varit ett känt problem i många år, men ingenting har gjorts åt det. Problemet har i stället eskalerat och nu visar det sig att över tio procent av alla bilar i Malmö ägs av en bilmålvakt.

En bilmålvakt är en person som mot betalning eller av annan anledning registreras som ägare av ett fordon. Genom registreringen undviker fordonets användare skatter och avgifter som är kopplade till fordonet. Dessa faller i stället på målvakten som helt enkelt struntar i att betala. Eftersom målvakten ofta saknar tillgångar som kan utmätas kan han eller hon fortsätta att ta på sig skulder utan att riskera några konsekvenser.

Redan för sex år sedan skrev vi om problemet med bilmålvakter och perioden därefter skrev vi också om hur staten hade tänkt få bukt med problemet. Kronofogden fick mandat att beslagta bilarna, men åtgärden hjälpte inte. Bilmålvakterna hittade nya sätt att undgå lagen och kronofogden.

 Nu har fem, sex år passerat och problemet med bilmålvakter är inte eliminerat, i stället är problemet större än någonsin.

Malmö har varit hårt drabbat av bilmålvakter under lång tid och Sydsvenskan har gjort en kontroll hur det ser ut i Sveriges tredje största stad. När de slog upp totala antalet bilar i Malmö via bilregistret fick de fram siffran 140463. När de sedan slog upp hur många av dessa där Malmös tio mest aktiva bilmålvakter står som ägare fick de siffran 14137. Med andra ord ägs drygt tio procent av Malmös bilar av de tio värsta bilmålvakterna. Lägg därtill den okända siffra över hur många bilar övriga bilmålvakter står som ägare på.

Sydsvenskan beskriver bilmålvakternas affärsidé som följer:

 ”Via vänner, kontakter och Blocket på Internet skaffar de sig en massa gamla bilar, många skrotfärdiga. De ställer av bilarna direkt, och får på så sätt ut tusentals kronor i återbetald skatt. I stället för att skrota bilarna säljs de igen, eller så hyrs rishögarna ut för mellan 600 och 800 kronor i månaden. Det är bilar som ofta är oskattade, oförsäkrade och ibland livsfarliga på grund av felaktiga besiktningsprotokoll.

 Bilmålvakternas kunder är personer som lever på socialbidrag, och då inte kan äga en bil, eller så är det personer som vill slippa p-böter och trängselavgifter.”

Malmö stad gick miste om 42 miljoner kronor i obetalda parkeringsböter under 2013. Gisslet med bilmålvakter är den största anledningen till intäktsbortfallet. Parkeringsböterna i Malmö går direkt till gatukontorets budget. De uteblivna 42 miljoner kronorna skulle med andra ord ha gått direkt till vägunderhållet i Malmö stad, exempelvis asfaltering och underhåll av broar som i år budgeterats till 36 respektive 25 miljoner kronor.

– Det hade blivit mycket underhåll om vi hade fått in de uteblivna p-avgifterna, säger Bo Andersson, avdelningschef på gatukontoret i Malmö, till Sydsvenskan.

Förr i tiden betalade nio av tio malmöbor sina parkeringsböter. Men sedan bilmålvakterna dök upp för ungefär tio år sedan har det gått utför med betalningsviljan. Så här har det sett ut de senaste åren:

2007 betalade 79 procent av malmöborna sina p-böter.

 2009 betalade 68 procent.

 2011 betalade 62 procent.

 2013 betalade 56 procent.

Sydsvenskan har tagit fram en lista över de tio värsta bilmålvakterna i Malmö som tillsammans står som ägare på 16401 bilar och har skulder för 168 miljoner kronor. Den bilmålvakt som är värst står som ägare på 1929 bilar och har skulder på över 44 miljoner kronor.

En ny lag mot bilmålvakter kan vara på gång. Efter fem års utredning hoppas regeringen på att lagen ändras 1 maj 2014. Men lagrådet, med bland annat justitierådet Göran Lambertz, ser problem med den tänkta lagändringen och anser att lagförslaget bör överarbetas grundligt innan en proposition lämnas till riksdagen. Så om det blir 1 maj 2014 eller ytterligare väntat återstår helt enkelt att se.

 Lagändringen innebär att obetalda parkeringsböter och skatter ska kopplas direkt till bilen och inte till den som står som ägare. På så vis ska kronofogden kunna konfiskera bilen och om ägaren inte betalar skulden inom tre månader får kronofogden sälja bilen, som i många fall är en gammal rishög.