Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080204-bilprovning-statistik
080204-bilprovning-statistik
080204-bilprovning-statistik
080204-bilprovning-statistik

Var tredje bil underkänns vid besiktningen

Svensk Bilprovnings årsstatistik för 2007 visar att 32 procent av alla personbilar underkänns vid besiktningen. På lastbilssidan är det desto värre. varannan tung lastbil underkändes, de flesta anmärkningarna gällde bromsarna.

Svensk Bilprovning konstaterar att situationen inte har blivit bättre. När man visar totalsiffrorna för de 5,5 miljoner besiktningar som gjordes under 2007 framgår dock att endast 0,3 procent, eller 11 717 fordon belades med körförbud. Men när man ovanpå detta lägger antalet underkända fordon som tvingats till ombesiktning blir siffrorna dystrare.

Andelen underkända personbilar ligger kvar på fjolårssiffran 32 procent. På Svensk Bilprovning ser man negativt på detta eftersom andelen nyare bilar har ökat kraftigt under de senaste fem åren. Andelen bilar som är yngre än tio år har ökat från 47 procent 2002 till 58 procent 2007. Det är främst inom denna grupp som andelen underkända bilar har ökat.

Personbilarna är dock i gott skick jämfört med landets lastbilar. Så många som varannan tung lastbil underkändes. Den vanligaste orsaken är brister i bromssystemet, till exempel otillräcklig bromskraft, ojämn bromsverkan eller skadade bromsledningar och bromscylindrar. På Svensk Bilprovning är man bekymrad över det dåliga resultatet och uppmanar till bättre underhåll.

– De fortsatt dåliga resultaten för tunga lastbilar och släp visar entydigt på behov av tätare underhåll och service – inte minst med tanke på dessa fordons långa körsträckor och omfattande andel av transportarbetet. Dessutom är det anmärkningsvärt att tunga släp för transport av brandfarlig vätska och för transport av djur finns bland de med högst andel underkända, säger Gun-Britt Ljungdahl, statistikansvarig på Bilprovningen.

Bäst i klassen är motorcyklarna. Med hela 78 procent godkända hamnar motorcyklarna snäppet före husvagnar och lätta släp som också visade goda resultat.