Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070906-dackrazzia070906-dackrazzia070906-dackrazzia
070906-dackrazzia

Var tredje kör med slitna däck

Sedan förra veckan har Polisen utfört så kallade däckrazzior i elva län. Preliminär statistik visar att en tredjedel kör omkring med minst ett däck som är ”slitet”. Dessutom kör många omkring med fel lufttryck i däcken.

Under perioden 31 augusti- 7 september erbjuds många bilister som polisen stoppar i trafikkontroller en frivillig däckkontroll där mönsterdjup och lufttryck kontrolleras. 

– Rätt mönsterdjup är viktigt för trafiksäkerheten. Med för litet mönsterdjup ökar risken för vattenplaning och bromssträckan blir längre, säger Örjan Brodin.

Preliminär statistik från kontrollerna av hittills 1 157 bilar, undersökta vid 27 så kallade däckrazzior i elva län, visar att en tredjedel kör runt med minst ett slitet däck. Nästan tre fjärdedelar av förarna visste inte vilket lufttryck de hade i sina däck. På sommardäck är minsta lagliga mönsterdjup 1,6 millimeter och på vinterdäck 3 millimeter.

– Rekommenderat lufttryck varierar mellan olika däck och bilar. Men generellt sett är det bättre att fylla sina däck lite för mycket än för lite. Med rätt lufttryck rullar det lättare. För lite luft i däcken kan orsaka sladd, säger Örjan Brodin. 

– Att ha rätt lufttryck i däcken är ett av de mest kostnadseffektiva sätten att minska klimatpåverkan, säger miljödirektören på Vägverket Lars Nilsson.