Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091221-sms-bilförare
091221-sms-bilförare
091221-sms-bilförare
091221-sms-bilförare

Var tredje sms:ar vid ratten

En ny undersökning visar återigen att alltför många skriver sms samtidigt som de kör. Var tredje bilförare läser eller skriver sms under färd. ”Det farligaste du kan göra i bilen”, säger Claes Tingvall.

 Återigen presenteras en undersökning som visar att många skriver sms samtidigt som de kör bil. Den här gången är det Sifo i samarbete med Tele2 som har fått svar från 3 331 personer. Resultaten visar att sy mycket som var tredje bilförare ibland skickar eller läser sms under färd. Trots att många inte verkar kunna låta mobiltelefonen vara är de flesta medvetna om riskerna. 95 procent svara ja på frågan om de tror att sms:andet påverkar bilkörningen.

– Detta är det farligaste av allt du kan göra i bilen. Du måste vara ordentligt berusad för att vara lika riskfylld som när du sms:ar, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket till TT.

Män under 34 år är den kategori som sms:ar mest. 46 procent uppger att de då och då använder mobilen samtidigt som de kör. Många verkar också tro att de andra bilförarna är minst lika goda kålsupare. 39 procent tror att andra bilförare sms:ar ofta, medan endast två procent säger att de själva ofta gör det. De flesta tycker inte heller om att åka med någon som använder mobilen. 85 procent tycker att det känns otryggt att åka bil när föraren sms:ar.

Gallup genomförde i fjol en liknande undersökning där småbarnsföräldrar framstod som en grupp som i hög utsträckning sitter bakom ratten i trafiken och tar emot och skickar sms samtidigt. 26,1 procent av småbarnsföräldrarna svarade att de läser sms i bilen, 16,6 procent att de skriver sms.

Vägverket har via forskning kommit fram till att prat i mobiltelefon vid bilkörning ökar reaktionstiden med runt 40 procent. Detta gäller både handsfreeförsedda förare och de som håller telefonen i handen.

Läs mer