Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100928-varnnan-ej-blinkers
100928-varnnan-ej-blinkers
100928-varnnan-ej-blinkers
100928-varnnan-ej-blinkers

Varannan struntar i att använda blinkers

Behövs verkligen blinkersspaken? 55 procent av alla bilister tycker tydligen inte att spaken till vänster om ratten behövs. Motormännens senaste mätning visar att en majoritet struntar i att visa vart de ska åka.

En ny undersökning från Motormännen bekräftar det som många av oss har misstänkt – allt för många bilister struntar i att använda körriktningsvisare, så kallad blinkers. Motormännens lokala vägombud har kontrollerat 10 000 bilister på 12 platser runt om i Sverige och kan konstatera att 55 procent inte använde blinkers när de svängde.

– Jag tycker att det är ett uttryck för att man främst tänker på sig själv och inte bryr sig om andra. Bara för att jag vet att jag tänker svänga, är det inte troligt att andra också vet. Det är svårt att gissa sig till vad folk ska göra i trafiken. Att inte blinka 

när man svänger ökar risken avsevärt för olyckor, säger Niklas Stavegård trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

I Motormännens mätning undersöktes hur bilisterna använde blinkers vid till exempel vänstersväng, körfältsbyten och i rondeller. Skillnaderna mellan storstäder och mindre orter var försumbara men männen var klart sämre än kvinnorna. 6 av 10 manliga bilisterna använde inte blinkers, medan varannan kvinna inte använde blinkers när de skulle ha gjort det.

Kom ihåg att det är ett brott att inte använda blinkers när situationen kräver det. Brottet rubriceras ”ej använt blinkers” och bötfälls med 500 kronor.

Mätningen av blinkersanvändning genomfördes i Stockholm, Timrå, Sundsvall, Härnösand, Ljusdal, Östersund, Linköping, Karlskrona, Falun, Växjö, Eskilstuna 

och Helsingborg.

Krönikor