Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080514-trafikdöd-påverkad
080514-trafikdöd-påverkad
080514-trafikdöd-påverkad
080514-trafikdöd-påverkad

Varannan trafikdödad är påverkad

I övre Norrland är så många som hälften av alla bilförare som dör i trafiken påverkade av alkohol eller andra trafikfarliga preparat. Det visar en ny studie från Umeå universitet.

Forskare från Umeå universitet har gått igenom all dokumentation från trafikolyckor med dödlig utgång. Obduktionsprotokoll, medicinska journaler och polisrapporter har granskats för att säkra uppgifter om den omkomne varit påverkad vid olyckstillfället. Studien gäller samtliga bilförare som omkommit i trafikolyckor från Sundsvall och norrut under 2005 och 2006. Ulf Björnstig som är forskare vid Umeå universitet och tidigare trafiksäkerhetsdirektör vid Vägverket, står bakom studien som publiceras i Motorförarnas helnykterhetsförbunds medlemstidning Motorföraren.

Totalt hade 38 procent av de dödade förarna otillåtna mängder alkohol i kroppen. Tolv procent hade otillåtna preparat i kroppen. Ulf Björnstig tror att det är den ökande alkoholkonsumtionen i Sverige som nu även har slagit igenom i trafikens dödstal. Han har fog för sitt uttalande då en liknande studie gjordes 1991-1993, som visade att 24 procent av förarna var alkoholpåverkade, till skillnad från dagens 38 procent.

– Det är väldigt tydligt att vi inte har fått bukt med alkoholen i trafiken, trots att den första trafiknykterhetslagstiftningen kom redan på 1920-talet, säger Ulf Björnstig till Motorföraren.

Studien visar även att den typiska dödsolyckan i övre Norrland är en singelolycka med en 42-årig förare bakom ratten. Olyckan inträffar oftast på kvällen eller natten runt veckoslutet. Även om det bara är övre Norrland som granskas i studien betyder inte det att det bara är där som de omkomna förarna är påverkade. En liknande studie för hela riket skulle troligtvis visa liknande siffror.

Läs mer