Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080807-använd-bilbälte080807-använd-bilbälte080807-använd-bilbälte
080807-använd-bilbälte

Varannan trafikdödad utan bilbälte

Vägverket Region Norr har genomfört en studie i norra Sverige som visar att varannan trafikdödad person saknade bilbälte vid olyckstillfället. Folk verkar onekligen ha en ljummen inställning till att använda bilbälte.

De trafikolyckor med dödlig utgång som ägde rum i Västerbotten och Norrbotten mellan 1998 och 2007 krävde 390 personers liv. Cirka 300 av dessa färdades som förare eller passagerare i ett fordon, alltså bil, buss eller lastbil. Det är dessa 300 dödsfall som Vägverket Region Norr har studerat närmare och kommit fram till den hemska slutsatsen att hälften av dessa, 150 personer, inte använde bilbältet. Olycksstatistiken visar också att minst hälften av dessa hade överlevt olyckan om de hade spänt fast sig med bilbältet innan resans start.

– Fruktansvärt onödiga dödsolyckor. Ta till exempel när man har sett hur ungdomar i 18- till 20-årsåldern flugit ut ur bilen och omkommit, medan själva kupén har varit helt intakt. Hade de använt bältet hade de förmodligen inte ens behövt gå till vårdcentralen, säger Ove Lundberg på avdelningen Trafik och Miljö på Vägverket Region Norr.

Han påpekar dessutom att det verkar vara svårt att få folk att förstå bilbältets överlägsna livlinefunktion.

Även om svenskarna för varje år blir allt bättre på att använda bilbälte kan inte Vägverket skönja någon förbättring i statistiken. I dödsolyckorna är det fortfarande hälften som saknar bilbälte.

– Är man slarvig på det ena sättet är man ofta slarvig på andra sätt också. Kör onykter, för fort och visar liten riskmedvetenhet, säger Ove Lundberg som en tänkbar förklaring till Västerbottens-Kuriren.

Fakta om bilbältesanvändning

Enligt regelbundna mätningar använder mellan 89 och 94 procent av dem som åker bil bälte.

Baksätespassagerarna är sämre på att använda bilbälte än de i framsätena.

Kör man på landsväg används bilbälte i högre utsträckning, inne i samhällen är det sämre ställt med det.

Slarv med bilbältesanvändningen är mer utbrett i små kommuner än i större tätorter.

Kvinnor använder bilbälte i större utsträckning än män.

Den som inte använder bilbälte och blir stoppad av polisen åker på 1 500 kronor i böter. Om passagerare under 15 år inte använder bilbälte åker föraren på 2 500 kronor i böter.

Källa: Västerbottens-Kuriren

Läs mer