Världens äldsta Alfa Romeo till salu

Det enda kvarvarande exemplaret av Alfa Romeos allra första modell, G1, auktioneras ut. Passa på att spana in ett stort stycke bilhistoria!

Den italienska biltillverkaren A.L.F.A. (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili) startades 1906, men fick inte namnet Alfa Romeo förrän 1915 – då entreprenören Nicola Romeo tog över verksamheten. Romeos tanke var egentligen inte att fortsätta bygga bilar, utan att övergå till enbart krigsmateriel. Men han kom att ändra sig.

1921 presenterade Alfa Romeo sin första egendesignade bil. G1 var en ny bil med en rak sexcylindrig motor på 6,3 liter. Den levererade 70 hästkrafter (52 kW) och hade en topphastighet på 138 km/h. 52 exemplar byggdes – alla gick till Australien.

Endast ett känt exemplar har överlevt, och det är den bilen som nu är till salu. Chassinummer 6018 började sitt liv, naturligtvis, i Australien och stannade hos sin första ägare till 1965. Samma år restaurerades den för att sedan köras tills millenieskiftet, då den restaurerades igen. Sedan dess har bilen levt ett gott liv på olika bilutställningar. 2005 vann den till exempel över 60 andra klassiska sportvagnar i Pebble Beach Concours d’Elegance.

Något uppskattat pris finns inte angivet i auktionsannonsen, som du kan hitta här. Men vi kan väl i varje fall anta att det kommer bli allt annat än billigt för köparen... Du som inte har tänkt bjuda bör i varje fall kolla in alla detaljer i galleriet nedan!