Tata Nano

Världens billigaste bil återkallas

Indiska Tata Motors har det inte helt lätt med sin superbilliga allemansbil Nano. Nu ska 140000 exemplar av bilen återkallas för att få startmotorn utbytt.

För strax under 20000 kronor får du i Indien vad som kallas ”världens billigaste bil” – en Tata Nano, koncernsyskon med Jaguar och Land Rover.

 För den summan får man en miniliten bil med beprövad teknik som förhoppningsvis strular mindre ofta. Men riktigt så är det inte med världens billigaste bil. Tata har haft stora problem med många Nano som plötsligt har börjar brinna. Problemet tog sådana proportioner att Nano blev svårsåld och den tänkta lanseringen i Europa har fått läggas på is.

 Tata Motors kröp till korset och försåg Nanos elsystem med säkringar och sedan dess har de brinnande Nano-bilarna lyst med sin frånvaro och försäljningen har återigen börjat krypa uppåt.

 Men nu kommer nästa avbräck när Tata Motors ber över 140000 Nano-ägare att lämna in sin bil till verkstaden för att få startmotorn utbytt till en förbättrad version. Tata själva kallar det inte en återkallelse eftersom de hävdar att det är de själva som tagit beslutet att uppgradera startmotorn till en med bättre prestanda. De säger sig inte ha fått in några klagomål på startmotorerna.

 Alla Tata Nano tillverkade från och med 2009 berörs av återkallelsen. Dock inte årsmodell 2012 då dessa bilar redan är utrustade med den nya startmotorn.