Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Världens dyraste britt och jänkare sålda på auktion

Världens dyraste amerikanska och brittiska bil klubbades under RM Sotheby’s auktion i Monterey.

RM Sotheby's auktionsfirma brukar bjuda på det lilla extra, så även denna gång i Monterey på USA:s västkust. 21 bilar sprängde miljondollarsvallen och totalt såldes bilar för galna 117,9 miljoner dollar vilket motsvarande 991 miljoner kronor.Dyraste bilen blev den Jaguar D-Type som vann Le Mans 24-timmarslopp 1956 som ropades in för 21 780 000 dollar vilket motsvarar närmare 183 miljoner kronor. Det gör bilen till den dyraste brittiska någonsin att klubbas på en auktion.

https://youtu.be/-FNXe27Km0c

Auktionens tredje dyraste bil stod för nästa nationella rekord. Det första tillverkade exemplaret av den legendariska modellen Shelby Cobra, mytomspunna CSX 2000, gick för 13 750 000 dollar, strax över 115 miljoner kronor, och placerar sig i och med det i topp för amerikanska bilar sålda på auktion.

https://youtu.be/-e48H8yVUOY

Både 

Jaguaren och Cobran har du kunnat läsa om tidigare här på Teknikens Värld, de var hett stoff världen över när det stod klart att de skulle auktioneras ut nu i augusti i Kalifornien.

Näst dyraste bilen då? Jo, även den slog ett rekord. En Alfa Romeo 8C 2900B Lungo Spider från 1939 blev världens dyraste förkrigsbil med sin slutnota på 19 800 000 dollar (166 miljoner kronor). Dyraste italienare blev den inte, då hade den behövt kosta det dubbla.

Auktionsfirmor är annars duktiga på att vrida och vända på fakta för att ”skapa” nya rekord. Men i dessa fall måste man erkänna att det känns helgjutet.

Monterey och Pebble Beach Concours d’Elegance har varit i fokus den senaste tiden. Här på Teknikens Värld har du här kunnat läsa om BMW 2002 Hommage, Cadillac Escala Concept, Lamborghini Centenario Roadster och Mercedes-Maybach 6.