Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Världens dyraste och billigaste fortkörningsbot – svensk toppar listan

En undersökning visar snittkostnaden för fortkörningsböter i hela världen. Allt från 64 öre till mångmiljonbelopp. Dessutom är en svensk person den största syndaren.

Det är det australienska försäkringsbolaget Budget Direct som genomfört undersökningen där man granskar kostnaden av att åka dit för fortkörning i världens alla länder. Resultatet visar på en rejäl spridning mellan några fåtal ören till bötesbelopp som svider rejält oavsett hur mycket eller lite inkomst du har.
Hur man sätter bötesbeloppet skiljer sig en del mellan länderna där vissa har en fast maxkostnad som här i Sverige där du som mest kan få betala 4 000 kronor för en hastighetsöverträdelse.

Andra länder som bland annat Finland, Storbritannien och Schweiz sätter bötesbeloppet efter den taxerade inkomsten, något som även varit på förslag i Sverige, vilket betyder att fartsyndaren med hög inkomst kan få betala vad som är astronomiska summor för gemene man.
I länder som Mexiko, Surinam, Argentina och Chile används i stället en nationell beräkningsenhet som skiljer sig en del från övriga.

I undersökningen har man för länder med inkomstbaserat bötesbelopp beräknat kostnaden enligt snittlönen i respektive land. Därför är det kanske inte särskilt förvånande att Schweiz placerar sig i topp där det i snitt kostar 119 000 kronor att överstiga hastigheten. En siffra som troligen drivits upp då många höginkomsttagare bosätter sig i landet. På andraplats kommer Finland med en snittkostnad på 71 000 kronor. På listan över de tjugo högsta utdelade bötesbeloppen någonsin har Finland inte mindre än 14 placeringar där den dyraste boten kostade föraren närmare två miljoner kronor.
Men det är rena struntsumman för den svenska turist som blev stoppad i Schweiz 2010. Bakom ratten på en Mercedes SLS AMG översteg föraren hastighetsbegränsningen med 170 km/h. Det gick så snabbt att flera fartkameror inte ens han snappa upp fartsyndaren då de var begränsade till 200 km/h. På A12 mellan Bern och Lausanne satt dock en modernare kamera som klockade bilen i 290 km/h. Något som ledde till att bilen beslagtogs och föraren fick närmare sju miljoner kronor i böter.

De fem länder med lägst bötesbelopp

1. Sudan, 64 öre.

2. Syrien, 73 öre.

3. Paraguay, 1,19 kronor.

4. Angola, 4,20 kronor.

5. Zimbabwe, 17,33 kronor.

I andra änden av skalan hittar vi Ukraina som har det lägsta bötesbeloppet i Europa med 580 kronor. Den världsdel där det är absolut billigast att köra för fort är Afrika men även där är det stora skillnader mellan länderna. Billigast är det i Sudan som bötesfäller fartsyndare med motsvarande 64 öre, som är det lägsta bötesbeloppet i världen enligt undersökningen, medan det kan kosta uppåt 15 500 kronor i Uganda.
I Mellanöstern toppar Libanon listan med 18 100 kronor och i Syrien kostar det 73 öre, vilket är det näst lägsta i världen. I Nordamerika är USA i toppen där det visserligen kan skilja sig mellan olika stater men snittbeloppet landar på 18 200 kronor. På Kuba kostar det däremot 23 kronor.
Sydamerika har ett stort spann i bötesbeloppen där Paraguay placerar sig som ett av de billigaste länderna i världen med 1,19 kronor och Argentina som ett av de dyrare med 33 900 kronor.
Till sist har vi Oceanien och Asien där Australien utmärker sig med 15 900 kronor och Nepal med 120 kronor.

De fem länder med högst bötesbelopp

1. Schweiz, 119 000 kronor.

2. Finland, 71 000 kronor.

3. Österrike, 53 000 kronor.

4. Italien, 47 500 kronor.

5. Belgien, 42 500 kronor.

Klicka på bilden för att se den större.Klicka på bilden för att se den större.Klicka på bilden för att se den större.
Klicka på bilden för att se den större. Foto: Budget Direct
https://datawrapper.dwcdn.net/rLFh8/1/

Vissa bötesbelopp kan skilja sig från när vi först rapporterade om dem på grund av valutakursen.