Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Larisa-K

Världens första induktiva elväg planeras på Gotland

Sverige är pionjär inom elektrifierade vägar, och mer ska det bli. Nu står Gotland på tur, och det för en världsunik lösning – induktiv landsväg.

Elvägar har vi redan sett på ett par olika håll i Sverige, dels i Rosersberg norr om Stockholm och dels längs E16 utanför Sandviken. De båda projekten skiljer sig teknikmässigt åt, Rosersbergsvägen har elektriska skenor i asfalten och E16-sträckan har elledningar över vägbanan.

Nu är Sverige på väg att få ännu en elväg, denna gång på Gotland. Det är konsortiet ElectRoad som ligger bakom projektet som leds av Gotland GPe Circuit AB och Matters Consulting AB. Tillsammans med elva andra aktörer är målet, nu när de har gått vidare i Trafikverkets förkommersiella upphandling av elvägar, att påbörja bygget i mars 2019.

Induktiv laddning

Det som gör detta projekt extra spännande är tekniken, den elektriska vägen på Gotland är nämligen tänkt att bli världens första induktiva väg. Induktiv laddning innebär att energi överförs trådlöst från vägbanan till fordonet som ska laddas. Laddningen ska fungera med elektriska fordon som antingen har batterier eller inte har det.

– Det här är en unik satsning från Trafikverkets sida och det är förstås fantastiskt att få vara delaktig i det paradigmskifte som sker inom transportsektorn samtidigt som vi får möjlighet att utveckla en klimatsmart infrastruktur på just Gotland, säger Alec Arho Havrén, vd för Gotland GPe Circuit och Gotland Ring.

Allmän väg

Två installationsområden utvärderas för tillfället, dels en fyra kilometer lång allmän väg mellan Visby Airport och Östercentrum och dels en 1,4 kilometer lång allmän väg mellan hamnområdet i Visby och Almedalen.

Elektrisk racerbana

Som om det inte är nog planeras även en kortare teststräcka på Gotland Ring norr om Visby som är klassad som världens första och hållbara racerbana.

– Innovativa hållbara projekt i framkant är vår specialitet och det som bygger Sverige och Sveriges konkurrenskraft. Vi är väldigt fokuserade på att skapa underlag för ett genombrott, både tekniskt och i samhället, tillägger Niclas Ihrén, vd för Matters Group.

LÄS MER: Elvägar