Eterniti Artemis

Världens första supersuv nu tillgänglig

En Porsche Cayenne med Jaguar-front. Det är Eterniti Artemis – världens första supersuv. Nu har försäljningen satt igång och prislappen – den är skyhög.

Kommer du ihåg delvis bespottade Eterniti Artemis som presenterades i våras. En Porsche Cayenne ombyggd av en brittisk firma till att likna ingenting annat. Nu har man öppnat företagets första showroom, och det blev på hemmaplan i London så klart. Går man in till Eternitis showroom och vill undgå att komma ut tomhänt får man vara införstådd med att lädret i fickan tunnas ut med motsvarande 2,3 miljoner kronor plus skatter och andra avgifter.

 Vad får man då för denna nätta summa? Man får en suv som Eterniti själva kallar för världens första supersuv med supersportbilsprestanda och limousinkomfort. Motorn utgörs av en 4,8-liters V8 som ger 600 hästkrafter och 750 newtonmeter. Det gör att Artemis sticker iväg från noll till 100 km/h på 4,5 sekunder och fartökningen avtar först vid 290 km/h. Eterniti kallar sin suv för världens snabbaste, men ärligt talat är det inte med mycket marginal. BMW X5 M och Mercedes ML 63 AMG är inte speciellt mycket långsammare – 4,7 sekunder respektive 4,8 sekunder. De är förvisso spärrade till 250 km/h i toppfart men skulle förmodligen nå upp till Artemis om spärren plockas bort.

 Hjulen som Eterniti Artemis rullar på mäter 23 tum. Dyra sulor med andra ord, precis som allt annat övrigt på och i bilen. 

 Nå, vad tycker du? Är Eterniti Artemis bilen du skulle satsa på om du hade haft några extra miljoner över?