Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Världens konstigaste Ferrari såld

En Ferrari brukar man känna igen, även om det handlar om en konceptbil. Dock liknar Ferrari 512S Modulo ingenting annat. Nu har den blivit såld.

Ferrari 512S Modulo är en konceptbil skapad av Pininfarina-designern Paolo Martin och som visades upp på bilsalongen i Genève 1970. Den byggdes bara i ett exemplar, den vi ser på bilderna här.

512S Modulo må ha mycket märkliga former och kan inte tas för att vara en Ferrari utan att tjuvkika på emblemet i fronten, men oavsett vad man tycker och tänker om formerna så var de väldigt uppskattade då för drygt 40 år sedan. Konceptbilen fick ta emot ett tjugotal internationella designutmärkelser för sin ”excellenta form”.

Ferrari 512S Modulo är 448 centimeter lång, 204,8 centimeter bred och extremt låg. 93,5 centimeter mäter den från strumplästen till hjässan. Den har ett axelavstånd på 240 centimeter och spårvidd på dryga 1,5 meter.

Motorn är en femliters V12 med 60 grader mellan cylinderbankarna. Toppeffekten på 557 hästkrafter utvecklas vid 8 000 r/min. Motorn är hopparad med en femväxlad manuell låda.

Endast 900 kilo väger 512S Modulo. Det ger prestanda som många bilar i dag blir gröna av avund över. 0-96 km/h går på 3,1 sekunder och toppfarten anges till 354 km/h.

Nu har bilen, som till viss del påminner om en viss Lotus-ubåt

, sålts efter att ha stått och samlat damm på Centro Stile Pininfarina. Köpare är ingen mindre än kände Ferrari-samlaren James Glickenhaus. Vad bilen kostade honom är okänt, men med tanke på exklusiviteten räknar vi med en halvt astronomisk prislapp.James Glickenhaus är känd för att köra alla bilar som ingår i hans samling och Ferrari 512S Modulo kommer inte att utgöra ett undantag. Bilen ska därför genomgå diverse modifieringar för att bli gatlegal.

https://youtu.be/PxHcURXGlFE

Gilla på Facebook för fler videoklipp!