Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Världens mest sålda bilar 2012 – 937 modeller!

Toyota Corolla eller Ford Focus – vilken av dem var världens mest sålda bilmodell 2012? I vår megalista har du svaret tillsammans med ytterligare 935 andra bilmodellers försäljningsstatistik.

Under 2011 var Toyota Corolla världens mest sålda bil med 1,02 miljoner exemplar, bara tio tusen framför Hyundai Elantra. Ford Focus kom först på fjärde plats med 919000 sålda exemplar.

 Men under 2012 hårdnade kampen om platsen som världens mest sålda bil och enligt en nyligen presenterad lista sammanställd av R.L. Polk & Co är det Ford Focus som kan titulera sig som den bil som sålt bäst i världen under förra året. Men listan ifrågasätts av Toyota som menar att försäljningsstatistiken för Corolla inte speglar verkligheten.

 Vår mastodontlista (937 bilmodeller) som du kan ta del av nedan visar att det är just Toyota Corolla som var den bil som sålde i flest exemplar under 2012. Näst intill 1,1 miljoner exemplar såldes, drygt 60000 fler än vad Ford Focus lyckades med när den avancerade från fjärdeplatsen till andraplatsen, samtidigt som Hyundai Elantra tappade till tredjeplatsen.

 Listan nedan är rolig läsning på många sätt. Dels för att den innehåller i princip alla bilmodeller i världen, många är bilar som man aldrig har hört talas om. Men i listan hittar vi även merparten av de svenska bilarna (Koenigsegg finns inte med). På plats 195 av 937 hittar vi Volvo XC60 som var Volvos mest sålda modell med 106203 exemplar. Det är högre upp än många andra mer namnkunniga bilmodeller. Volvo S60 och V60 ligger på listan inte långt efter XC60. Däremot ligger XC90 en bra bit längre ned efter att på senare år tappat rejält sedan tidigare försäljningssuccén. Hittar du de andra Volvo-modellerna?

 Saab finns också med. På plats 787 hittar vi 9-3 som sålde i 1270 exemplar förra året och på plats 841 Saab 9-5 som sålde i 344 exemplar. Det är mer än exempelvis Maserati Quattroporte som sålde i 302 exemplar.

 I listan kan vi också se att Lamborghinis nya supersportbil Aventador inte slog lillebror – åldringen Gallardo. Både Aventador och Gallardo sålde bättre än samtliga Ferrari-modeller, bortsett från en, nämligen 458 Italia/Spider.

 Att plocka fram statistik på den globala bilförsäljningen, modell för modell, är ingen enkel uppgift. Megalistan som vi presenterar här bygger på siffror som har samlats in från hela världen för att sedan bearbetas av bloggen Best Selling Cars som är expert på att just samla in försäljningssiffror från världens alla kontinenter och länder. Att listan skulle stämma till punkt och pricka kan vi inte garantera för det lär finnas en viss felmarginal, men den ger i alla fall en tydlig fingervisning över hur försäljningstoppen ser ut.

Världens mest sålda bilar 2012 (937 modeller)