Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090519-minsta-bilen
090519-minsta-bilen
090519-minsta-bilen
090519-minsta-bilen

Världens minsta bil

Nej, Smart Fortwo är inte världens minsta bil, inte heller 1960-talets Peel P50. Den titeln gör i stället Wind Up från Storbritannien anspråk på. Perry Watkins har byggt bilen som är 99 cm hög, 66 cm bred och 129 cm lång.

I ett väl ihågkommet avsnitt av Top Gear tar Jeremy Clarkson bilen till jobbet. Och det gör han bokstavligt talat. Hans färdmedel är nämligen en Peel P50 – världens minsta bil som byggdes 1963-1964, vilket tillåter Clarkson att ta bilen genom entrén, in i hissen och ända fram till skrivbordet. Nu verkar det dock som att Peel P50 kommer att degraderas till världens näst minsta bil. Brittiske Perry Watkins har nämligen skapat en bil som är världens minsta bil, om än inte officiellt än så länge.

Den som tycker sig känna igen Watkins bil har förmodligen rätt. Glasfiberkarossen kommer från en Postman Pat-bil som annars är en vanlig syn utanför köpcentrum i Storbritannien. (Mr Bean har för övrigt använt en Postman Pat-bil som barnvakt.) Perry Watkins slet ut innanmätet och satte glasfiberkarossen på en mini-quad. Motorn är en minimal 150-kubikare som ger bilen en toppfart på 64 km/h, vilket säkerligen lär kännas som överljudsfart i lilla Wind Up. Bensinförbrukningen anges till cirka 0,4 l/mil. Men det mest anmärkningsvärda är förmodligen att Watkins har lyckats få minibilen registrerad som en fyrhjuling för allmän väg. Med en bredd på 66 centimeter är det inte långt ifrån att registreringsskylten inte får plats.

Minibilen är inte Perry Watkins första häpnadsväckande projekt. Förra året skapade han rubriker i Storbritannien med sin Flatmobile – en extremt låg bil vars högsta punkt var 48 centimeter över marken.

https://youtu.be/yL9YuEjjrs8?height=347&width=575