Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100818-skolbuss-jetmotor
100818-skolbuss-jetmotor
100818-skolbuss-jetmotor
100818-skolbuss-jetmotor

Världens snabbaste skolbuss

De gula, gigantiska skolbussarna är en välbekant syn i amerikanska filmer. Men så här har vi aldrig sett någon förut. Paul Stender har förvandlat en vanlig skolbuss till ett eldsprutande monster som kommer upp i 590 km/h.

 Anledningarna till varför man inte ska sätta en jetmotor i en skolbuss är många och tråkiga. Anledningarna till varför man ska göra det är betydligt färre men desto roligare. Den självlärde mekanikern Paul Stender och hans verkstad Indy Boys Inc. från Indianapolis i USA tog sig dock an det udda projektet med ett hedervärt syfte – att hålla amerikanska skolungdomar borta från droger.

Det är inte bekräftat att Paul Stenders gula buss är världens snabbaste skolbuss men vad annat kan resultatet bli om man plockar en jetmotor från ett stridsflygplan av typen Phantom. Som man kan ana är det inte mycket av originalbussen kvar, enligt Paul Stender är det inte mycket mer än 5 procent, bland annat dörren och några delar i fronten. Paul Stender och hans team reser runt i USA, Kanada och Sydamerika och visar upp bussen för skolungdomar för ”att visa att det finns mer i livet än att sitta framför datorskärmen”. Som mest har bussen kommit upp i 590 km/h, och jo, den drar mycket bränsle. Vid fullt pådrag går det åt ungefär 570 liter på en ”quarter mile run” (cirka 400 meter).

https://youtu.be/KQ2iNOmPI-0?height=347&width=575