Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: FCA

Världens snabbaste suv – på is

Över över 700 hästkrafter starka Jeep Grand Cherokee Trackhawk slår hastighetsrekord på Bajkalsjöns is – 280 km/h.

Det är inte bara på saltöken i amerikanska Utah som det slås hastighetsrekord, sedan 2011 hålls även en fartfestival på Balkansjön i södra Sibirien. Ja, på dess is vill säga. Under åren har ett tjugotal rekord slagits och nu kan Jeep Grand Cherokee Trackhawk titulera sig som världens snabbaste serietillverkade suv på is.

Foto: FCA

På torr mark klarar modellen, som har en V8 på 6,2 liter som ger över 700 hästkrafter, 290 km/h och tar sig till 100 km/h på 3,7 sekunder. På is fick man dock lägga om strategin. Rullande start krävdes och på en sträcka av en kilometer snittade ekipaget 257 km/h och nådde en topphastighet på 280 km/h.

Rekordet sattes efter de regler som gäller enligt det internationella motorsportförbundet FIA och bekräftades av RAF – Russian Automobile Federation.

Foto: FCA

Innan start demonterades onödiga saker hos bilen och tanken tömdes på överflödigt bränsle. Jeep lyfter dock inte bara fram motorns kapacitet som avgörande för rekordet utan även bromsarna från Brembo, bilens fyrhjulsdriftssystem vid namn Quadra-Trac, bilens elektriska diffbroms och körlägessystemet Selec-Track.

Att Jeep Grand Cherokee Trackhawk är snabb vet vi sedan tidigare. Ni kanske minns att den spöade Dodge Challenger SRT Hellcat Widebody i en duell

? Hur det gick på isen kan du se i klippet nedan.

https://youtu.be/j3CEvvRd8As