Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Torsus

Världens tuffaste skolbuss

Torsus Praetorian School Bus vill vara den tuffaste av sitt slag och ska garantera 35 elever att ta sig till skolan i de tuffaste miljöer.

Tjeckiska Torsus lanserar nu något som de kallar världens mest extrema skolbuss. Fyrhjulsdrift, vaddjup på 90 centimeter, grova däck från Michelin samt frigångsvinklar på 32 och 26 grader garanterar en säker färd för upp till 35 skolbarn i de mest tuffa miljöer.

Foto: Torsus

Bilen bygger på ett chassi från lastbilstillverkaren MAN som även har levererat bilens dieselmotor på 290 hästkrafter och med ett maximalt vridmoment på 1 159 newtonmeter. I tuff terräng har man sällan bråttom så bussens topphastighet är reglerad till 100 km/h.

Bussen kommer som standard med speciellt framtagna säten med extra stryktålig klädsel och bälten som passar barn i olika åldrar. Armstöd kostar dock extra. 

Foto: Torsus

Märket Torsus grundades 2016 och skolbussen är inte deras första bygge. Den baseras på modellen Praetorian som skräddarsys för en rad olika ändamål, bland annat för gruvindustri, militär, kravallpolis och som utryckningsfordon.

Något pris på Praetorian School Bus ges inte i dagsläget men grundmodellen som tomt skal startar på 153 000 euro, motsvarande cirka 1,6 miljoner kronor.