Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ford Ka ConceptFord Ka ConceptFord Ka Concept
Ford Ka Concept

Världsbilen Ford Ka Concept officiell

I går avslöjades den, i dag presenteras den officiellt. Vi talar naturligtvis om nya Ford Ka i konceptutförande. Här har du första informationen och bilderna.

1996: Ford Ka lanseras på bred front över stora delar av världen. Bilen med minst sagt iögonfallande – kanske inte främst på grund av skönhet – formgivning blir en succé.

 2008: Ford Ka generation två lanseras. I Europa får vi en helt ny bil som baseras på samma plattform som Fiat 500. Ka och 500 tillverkas dessutom på samma lina i fabriken i Polen. I Sydamerika, där Ka är populär, lanseras också generation två. Men i själva verket är det första generationen som har blivit längre och rymligare i baksätet. Utseendet är fortfarande förvillande likt originalets.

 2014: Generation tre är tänkt att lanseras och denna gång blir Ka återigen en världsbil, det vill säga den blir identisk oavsett vilken marknad den saluförs på.

I dag har Ford tryckt på publiceringsknappen och delat med sig av en handfull bilder och information om nya Ka i konceptform som – inte alls oväntat – presenteras i Brasilien (där Ka tillverkats sedan 1997).

 Ford berättar inte speciellt mycket om Ka Concept, inte mer än att den ska stärka Fords ställning i A-segmentet/kompakta B-segmentet (småbilsklassen säger vi för enkelhetens skull). Bilen är ritad av Fords designavdelning i Brasilien och sägs vara robust och bränsleekonomiskt klassledande. Interiören ska också bjuda på mer volym än sina föregångare. Dessutom nämner de att luftkonditioneringen ska vara bäst i klassen. Kanske ett starkt försäljningsargument för den brasilianska marknaden?

 Utseendemässigt noterar vi att Ka Concept följer Fords nya designfilosofi, inte minst i fronten. Kanske man kan säga att den är lite tam i utförandet, och lik så många andra bilar som redan finns på marknaden, men det lär vara ett medvetet val då den ska gå hem globalt.

Tyvärr får vi inga förhandsuppgifter om tekniken under skalet. Motormässigt kan vi i alla fall slå till på en långt ifrån vild gissning: trecylindrig EcoBoost med volym på 999 kubikcentimeter. Låga odds hos spelbolagen på den.

2014 får vi troligtvis se den färdiga bilen sättas i produktion. Konceptbilen kan dock inte beskyllas för att vara utsvävande och icke verklighetsförankrad, så med största sannolikhet är det den färdiga bilen vi kikar på här i dag.