Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
060718_opel_corsa
060718_opel_corsa
060718_opel_corsa
060718_opel_corsa

VÄRLDSPREMIÄR: Nya Opel Corsa

Nu lanserar Opel nya Corsa, en bil som länge väntat på avlösning. Uppföljaren ska attrahera såväl unga som gamla med flexibilitet, komfort, smarta funktioner och bränslesnåla motorer. Målet är att återerövra tronen i småbilsklassen.

På London-mässan den 20-30 juli begår Opel Corsa, generation fyra, premiär. Bilen når återförsäljarna i oktober med stora förväntningar på sig. Tidigare versioner har sedan 1984 sålts i drygt nio miljoner exemplar.

Corsa lanseras i både 3- och 5-dörrarsversion och som modet föreskriver skiljer sig dessa nämnvärt från varandra i fråga om karosseri.

3-dörrarsvarianten har en flackare bakruta för att skapa en mer coupéliknande profil, till skillnad mot 5-dörrars som med sin brantare lutning borgar för större lastförmåga.

Båda karossvarianterna har dock samma yttermått, 400/170/149 cm. Detta innebär att den är 4 cm högre än föregångaren för lättare insteg och bättre rymd. Inuti erbjuds material av högre kvalitet samt tydliga och ergonomiska reglage. Det kan behövas, då det är många funktioner som ska samsas. Bland extrautrustningen bör nämnas personoptimering (ställer in sig efter nyckel-id), mp3-kompatibel cd-spelare, navigationssystem samt mobiltelefonkonsol med röststyrning och Bluetooth.

I lastutrymmet ryms 285 liter under hatthyllan, utan att fälla det delbara baksätet och i stötfångaren har Opel integrerat ”Flex-Fix”, en lastbärare som kan bära två cyklar. Enkel att dra ut och fästa de tillhörande bakljusen på – smart! Ett tandemgolv gör att du som fäller baksätet kan få ett helt plant lastgolv.

Motorerna som till en början erbjuds i Sverige är två bensinare och en diesel. Bensinmotorerna är på 1,2 respektive 1,4 liter och levererar 80 respektive 90 hästkrafter. Den svagare av dem uppges dra 0,57 liter milen med Easytronic-växellåda. Dieselmotorn på 1,3 liter har ett kraftigt vridmoment på 200 Nm redan vid 1 750 r/min, men sörplar i sig ynka 0,46 liter per mil.

Växellådorna som kommer är fem- och sexväxlade manuella, halvautomatisk Easytronic samt konventionell fyrväxlad automat.

Köregenskaperna då? Jo, det nya chassit är förstås ”optimalt” konfigurerat enligt Opel. Elservostyrningen är fartberoende, och har du valt till sportchassi är den dessutom variabelt progressiv, något Corsa är först med i sitt segment.

Säkerheten lär hålla hög klass, många hjälpsystem ska se till detta. Förutom ESP och ABS ser CBC (Cornering Brake Control) och SLS (Straight-Line Stability Control) till att bilen inte får sladd under inbromsning i kurva respektive på raksträcka. ESP är också uppdaterat för att kunna bromsa alla fyra hjul helt individuellt, samt inkluderar däcktryckkontroll och backstarthjälp. Tvåstegs krockkuddar fram (passagerarkudden urkopplingsbar), sidokrockkuddar fram samt huvudskyddsgardiner längs med hela kupén är oumbärliga passiva hjälpmedel om olyckan skulle vara oundviklig.

Adaptivt kurvljus är ett annat intressant tillägg, precis som automatiskt tändande strålkastare (lär inte bli aktuellt i Sverige) och adaptivt bromsljus (pulserar om ABS aktiveras).

Målsättningen för Opel är att erövra förstaplatsen i statistiken för småbilsförsäljningen, ett segment som står för 20 procent av nybilsförsäljningen i Europa. Genom att satsa på högre kvalitet och välutrustade modeller är det bara till att hoppas att priset blir rätt. Förutsättningarna ser onekligen bra ut, åtminstone på pappret.