Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070925-continental-vinter070925-continental-vinter070925-continental-vinter
070925-continental-vinter

VARNING: Fel vinterdäck från Continental

Continentals vinterdäck TS 810 som säljs just nu är inte tillverkat för den skandinaviska vintern. Felet har uppstått på grund av en felleverans och Continental byter nu ut däcklagren.

Ett vinterdäck med samma modellnamn kan finnas i flera olika upplagor för olika marknader. Det kan vara skillnad i mönstret eller olika gummiblandningar, allt för att vara så bra anpassat som möjligt för den specifika marknaden. I Norden har vi ett annorlunda vinterklimat jämfört med till exempel Centraleuropa. Därför skiljer sig ofta de vinterdäck vi använder här uppe jämfört med de som används längre söderut, trots att däckets namn och modell är detsamma.

– Gummiblandningen i ett däck har en enorm betydelse. Is- och snögrepp blir sämre när man använder däck som är anpassat för en annan marknad än Skandinavien, förklarar Teknikens Världs egen däckexpert Ruben Börjesson.

Continental TS 810 som har sålts i Skandinavien under en tid är märkt med CUT4 (se vänster inringning på bilden ovan). Detta är fel märkning och inte ämnat för den skandinaviska marknaden. Har du köpt ett TS 810-däck som är märkt med CU så bör du kontakta handlaren där du köpte dina däck.

– Continental är just nu i full fart med att byta ut de felaktigt levererade däcken, säger Marco Gellings på Continental i Hannover.

De däck du ska ha ska vara märkta med HW, alltså HWT4 och vara tillverkade från vecka 19 eller 20 år 2007. Titta på den högra inringningen på bilden ovan så ser du hur däckets tillverkningsdatum är angivet. Första två siffrorna står för veckan (41 på däcket på bilden), de två andra siffrorna står för årtalet (06 på däcket på bilden). Det bör med andra ord stå 1907 eller 2007 (eller högre/nyare) i kombination med HWT4.