Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080806-varning-för-äldre080806-varning-för-äldre080806-varning-för-äldre
080806-varning-för-äldre

Varning för äldre?

Är äldre människor en fara i trafiken? Det anser en äldrechef i Hjorted som nu efterlyser ett vägmärke som varnar för äldre. Regeringen säger dock nej till en sådan skylt.

Det var i samband med en resa i Skottland som Jan-Inge Gustafsson fick syn på ett vägmärke som varnade för äldre. Som verksamhetschef på Sundsgårdens äldreboende i Hjorthed kom han på tanken att en sådan skylt skulle behövas även på hemmaplan då äldreboendet ligger strax intill en trafikerad väg. Men att få tillstånd från Vägverket skulle visa sig svårare än han först trott, rapporterar Västervikstidningen.

– När jag pratade med Vägverket sa de att om det var en skola skulle jag fått en "lekandebarnskylt" på direkten. Nu finns det inget att göra. Det kändes snopet, säger Jan-Inge Gustafsson till VT.

Problemet är att en varningsskylt för äldre inte finns med i den gällande vägmärkesförordningen som Riksdagen antog förra året. För tillfället finns det heller inga planer på att anta en ny vägmärkesförordning, enligt Ingrid Larsson som är politiskt sakkunnig hos infrastrukturminister Åsa Thorstensson. Jan-Inge Gustafsson står dock på sig då han menar att det finns ett stort behov av en varningsskylt för äldre.

– Det måste finnas massa äldreboenden som ligger vid vägen. Dessutom blir antalet dementa i Sverige fler och fler samtidigt som många äldre blir allt piggare. Det gör att fysiskt vitala personer utan möjligheten att göra en rimlig bedömning av trafiken riskerar att bli en trafikfara, säger Jan-Inge Gustafsson till VT.

Enligt VT är Vägverket medvetet om att det finns liknande skyltar på andra håll i Europa, men någon efterfrågan i Sverige ska inte ha märkts av. Men trots de negativa beskeden från Vägverket och regeringen har Jan-Inge Gustafsson inga planer på att ge upp sin kamp för att även äldre ska få pryda de gulröda varningstrianglarna utmed våra vägar.

 – Jag har väldigt svårt att förstå att det ska vara så krångligt för att få till en varningsskylt. Nu kanske jag i alla fall har väckt frågan till liv. Jag får väl starta en blogg eller något där jag kommer att driva frågan vidare, säger han till VT.

Frågan om nya och lite nytänkande vägmärken väcktes redan i våras då det framkom att Vägverket fått i uppdrag av regeringen att ta fram en kvinnlig version av Herr Gårman – en Fru Gårman. Nyheten fick en hel del uppmärksamhet och många ifrågasatte behovet av en Fru Gårman. Regeringens svar på kritiken var att skylten behövs för jämställdheten. Vägverkets förslag på den nya skylten ska vara inlämnat den 1 oktober och innan årets slut ska den nya skylten ska vara i bruk. Läs mer om Herr Gårmans kvinnliga kompanjon via länken nedan.

Obs. Bilden är ett montage.

Läs mer