Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Varning för falska krockkuddar

Amerikanska NHTSA har gjort jämförande tester mellan originalmonterade krockkuddar och snarlika piratkopior – med skrämmande resultat. Om din bil har varit inblandad i en krock finns det skäl att kontrollera krockkuddarna.

Den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA utfärdar nu en varning för piratkopierade krockkuddar som beräknas finnas i cirka 0,1 procent av alla bilar i USA. NHTSA vill uppmärksamma alla bilägare på problemet med piratkuddar som i vissa fall monteras när en bil repareras efter att ha varit inblandad i en olycka. Piratkuddarna är oftast omöjliga att skilja från originalen med blotta ögat då de ha alla märkningar och logotyper som originalen. Skillnaderna blev dock tydliga när NHTSA jämförde en originalkudde med en piratkudde.

 NHTSA har testat flera olika piratkuddar och i nästan alla fall presterade dessa mycket dåligt i krocktesterna. Vissa utlöstes inte alls medan andra, som vi kan se i videoklippet nedan, exploderade och sköt ut metall- och plastflisor mot förarens ansikte.

 Enligt NHTSA är problemet med piratkopierade krockkuddar svårt att överblicka men det är bara bilar som har reparerats hos en icke märkesbunden verkstad under de senaste tre åren som riskerar att ha en farlig krockkudde. NHTSA är inte medvetna om någon dödsolycka eller allvarlig skada där en piratkudde har varit inblandad och de uppmanar amerikanska bilägare att ta kontakt med bilmärkets generalagent för att kontrollera om krockkudden är godkänd.

Hos NHTSA finns en lista över bilar till vilka piratkuddar finns tillgängliga.

https://youtu.be/eFdxWJM_zM8?width=575&height=353