Varning för växellådsras i Subaru-bilar!

Växellådor på nästan nya Subaru-bilar kan börja slira för att till slut rasa ihop helt och hållet. Hittills har Subaru 25 rapporterade fall i Sverige, men ingen lösning på problemet. Kör så länge det håller, säger Subaru.

Att växellådan totalhavererar är något man aldrig hoppas behöva uppleva som bilägare. Men det är precis vad som har börjat hända nästan nya Subaru-bilar. Vi har blivit kontaktade av flera läsare vars Subaru Outback med CVT-lådan Lineartronic har rasat och lämnat dem stående längs vägen.

– Det är ett mjukvarufel som gör att smörjningen inte fungerar som den ska. Då slirar kedjan och förstör rullarna. Till slut förstörs hela växellådan. Det verkar uppstå redan när bilarna har gått 200 till 2 000 mil. Vi har känt till felet i en, två månader och har 25 rapporterade fall. Vi befarar att det kommer att uppstå fler fall, säger Thomas Possling, informationschef Subaru Nordic.

Thomas Possling, informationschef på Subaru Nordic.

Subaru har i dagsläget ingen lösning på växellådsproblemet. Bilar med rasade växellådor blir stående på verkstad i väntan på växellådsbyte.

– Fabriken i Japan jobbar på att ta fram en ny mjukvara och vi tror att den kommer att dröja minst över sommaren. Så som läget ser ut i bilvärlden just nu vill man vara extra noga med utprovning och certifiering av den nya mjukvaran innan man släpper ut den. Därför kommer den tyvärr att dröja så pass länge, säger Thomas Possling.

Blir det inte väldigt dyrt att byta alla växellådor?

– Det stora dilemmat för oss just nu är att vi inte kan göra annat än att byta växellådorna mot nya och att även dessa har den felaktiga mjukvaran. Vi har tyvärr inget alternativ i dagsläget. Nu har vi hunnit ifatt med leveranserna av nya växellådor och har till och med några på lager. Vi har inga rapporterade fel söder om Göteborg och inget nytt fall sedan kylan försvann, vilket får oss att tro att felet kan vara köldrelaterat. Det finns inga rapporter om fel från Norge, Tyskland eller övriga södra Europa.

Har ni någon uppfattning om hur många bilar som kan komma att drabbas av växellådshaveri?

– Hittills känner vi bara till att det är Outback och Forester med dieselmotor från modellår 2015 och 2016 som drabbas. Vi har ännu inte fått någon lista från Japan på vilka chassinummer som kan omfattas av problemet så vi vet inte riktigt hur många bilar som kan drabbas. Viktigt att påpeka är att det inte finns något som tyder på att alla bilar drabbas. Hittills har vi 25 rapporterade fall, vilket är mindre än en (1) procent av alla bilar. Har man inte upplevt något problem med sin bil så är det därför inga problem att fortsätta köra.

Subaru Forester och Outback är drabbade.

Vad tycker ni att oroliga Outback-ägare ska göra med sina bilar?

– Vår rekommendation till oroliga kunder är att fortsätta att köra med sina bilar. Det är ingen fara att köra med bilen tills växellådan eventuellt rasar. Ja, jag vet att det låter konstigt. Om man upplever att bilen beter sig konstigt ska man uppsöka verkstad som får göra en bedömning om bilen kan fortsätta köras.

Subaru hamnar ofta i topp i olika kundundersökningar, hur tror ni att det här kan drabba Subarus varumärke?

– Det är viktigt att komma ihåg att alla produkter kan gå sönder och att det inte nödvändigtvis behöver påverka kundens nöjdhet negativt. Om man som företag sköter problemet på ett bra sätt så kan det ge en nöjd kund.

Hur ska ni göra det i det här fallet?

– Vi kommer att arbeta för att hålla ägarna så skadeslösa som möjligt. Vi vet att det kan innebära mycket omak att ha sin bil stående på verkstad en längre period men vi ska försöka lösa det med hyrbilar och annat.

Missa inte vår lista med 44 olika problemfyllda bilmodeller. Klicka på bilden ovan.