Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock / Transportstyrelsen

Varning: Här är trafiken som tuffast under påsken

Förra året var påsktrafiken mer intensiv än på många år tack vare fler bokningar i fjällen efter coronapandemin.

Höga räntor och elpriser kan dämpa suget efter en fjällsemester i år men räkna med en ny intensiv trafikhelg.

Vi kan också vänta oss många turister från Danmark och Norge på vägarna.

När Sverige öppnade upp efter coronapandemin passade många på att boka en resa till fjällen under påskhelgen. Skistar noterade inför påsken förra året rekord i fyllda orderböcker. Sedan dess har det blivit kärvare tider med höga räntor och fortsatt höga elpriser. Men inför påsken i år räknar Trafikverket med en ny intensiv helg på våra vägar. Vi kan också räkna med fler turister än tidigare år då kronans värde fallit och det blivit billigare att åka till Sverige.

Vintern har fortsatt ett starkt grepp om landet vilket kan påverka trafiken. En relativt tidig påskhelg betyder att det är lagligt att köra med dubbade vinterdäck i hela landet. Att vi haft snö och is på vägarna även långt söderut är ändå bra på så sätt att fler har vinterdäcken kvar på bilen inför påskresan norrut. Precis som tidigare år är rådet från Trafikverket att ha vinterdäcken kvar på bilen över påskhelgen.

Påsken är av tradition en av de allra mest intensiva på våra vägar. Tuffast är trafikläget runt våra skidorter i norr.  Under 2022 noterade Trafikverket 220 dödsfall i trafiken vilket var fler än pandemiåren 2020 och 2021 och i nivå med statistiken från 2019.

Ingen ovanlig syn på 2+1-vägar när det är påsk.Ingen ovanlig syn på 2+1-vägar när det är påsk.Ingen ovanlig syn på 2+1-vägar när det är påsk.
Ingen ovanlig syn på 2+1-vägar när det är påsk. Foto: Patrik C Österberg / Mediabild / IBL

Omkörningsförbud

Trafiken återhämtade sig alltså snabbt efter pandemin och inte ens de rekordhöga bränslepriserna dämpade trafiken under förra året. Nu ligger bränslepriserna lägre än för ett år sedan och det talar för en minst lika intensiv trafikhelg i år som förra året.

Trafikverket inför på nytt omkörningsförbud för sträckan på E4:an mellan Tönnebro och Gävle. Sträckan har mitträcke men är en så kallad 2+1-väg, alltså en väg med tre körfält med omväxlande omkörningsfil i vardera riktningen. Men under påskhelgen blir det förbjudet att köra om även om det är två körfält i samma riktning.

Det blir omkörningsförbud norrut före påsken och söderut efter påsken för att minska risken för olyckor i samband med omkörningar.

Här är det tuffast i trafiken i påsk

E45 Göteborg–Åre

E4 Stockholm–Sundsvall

E20 Göteborg–­Stockholm

E22 Norrköping–Kalmar

RV70 Enköping–Dalarna

RV66 mot Sälen

RV83/84 fjällvägen Gävle, Härjedalen, Funäsdalen, Norge

RV26 Nissastigen Halmstad–Jönköping, Västra Götaland, ­Värmland, Dalarna

E16 och RV69 Gävle–Dalarna

E14 Sundsvall–Åre

 

Källa: Motormännen

Redan förra året noterade Trafikverket en ökning av trafiken till Gotland och även till vissa andra områden där många har sommarstugor. På grund av de höga elpriserna har fler haft sina sommarstugor stängda under vintern och påskhelgen är av tradition den helg då många öppnar sina sommarboenden efter vintern. Så räkna med mycket trafik även på E22 mellan Norrköping och Kalmar samt på Ölandsbron.