Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080227-caterham-rst-v8
080227-caterham-rst-v8
080227-caterham-rst-v8
080227-caterham-rst-v8

Vassare Caterham med V8 och 500 hk

Som om inte Caterhams bilar var extrema nog så kommer nu något ännu värre. Tillsammans med RS Performance har Caterham bestyckat en Seven med en V8-motor som levererar 500 hästkrafter.

Caterhams bilar har under lång tid varit några av de enklaste och mest bandugliga på marknaden. Med minimal vikt, starka motorer och fantastisk väghållning har det inte gått att önska sig mer. Men med hjälp av RS (Russell Savory) Performance har Caterham lyckats skapa något som väcker om möjligt ännu större habegär. Med en V8-motor på 2,4 liter som ger drygt 500 hästkrafter blir Caterham RST-V8 fullständigt underbar, och kanske en aning livsfarlig.

Hjärtat i RST-V8 är utvecklat helt och hållet av RS Performance själva. Med 40 ventiler och 2,4 liters cylindervolym pumpar V8-motorn ut 400 hästkrafter. Men med ett turboaggregat som pådrivare kommer det drygt 500 hästkrafter ur motorn, exakt hur många verkar inte Caterham själva veta. Maxeffekten nås vid fantastiska 10 000 varv per minut. Tack vare motorns låga vikt (endast 90 kilo) hålls vikt/effekt-förhållandet på en extrem nivå. Med en vikt på endast 520 kilo överträffar den Bugatti Veyron i den ronden. Tack och lov finns ett antispinnsystem som hjälper till att få ner all kraft i marken. 0-100 km/h uppges vara avklarat på strax under tre sekunder. Maxhastigheten begränsas elektroniskt till 240 kilometer i timmen.

I övrigt har de flesta karossdelarna byts ut mot delar i kolfiber. Dessutom har en spoiler i F1-stil tillkommit i fronten. Ytterligare vikt har sparats med stolar i kevlar. Prislappen på 115 000 pund kan underminera mångas plånböcker. Tur då att man kan välja bort turboaggregatet och spara lite pengar. Hur mycket man sparar är inte känt. Hur som helst får man då nöja sig med ”endast” 380 hästkrafter. Caterham RST-V8 byggs endast på beställning och köparen får vänta ungefär tolv veckor på sin bil. Det är en vänta som säkerligen kommer att vara värd besväret.