Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vauxhall anklagas för dieselfusk

Anklagelserna om fusk med utsläpp från dieselbilar fortsätter. Nu är det Opels systermärke Vauxhall som anklagas för fusk och kan tvingas betala skadestånd till en miljon brittiska bilägare.

Omkring en miljon brittiska bilägare har gått ihop om en grupptalan mot Vauxhall. Målet, som går under namnet ”Vauxhall Pay Up” drivs av advokatfirman Milberg London som uppger att det här är det största skadeståndsanspråket mot en brittisk biltillverkare någonsin.

Enligt Milberg London ska Vauxhall ha använt otillåten teknik för att klara avgasprover. Vauxhall anklagas för att ha sålt omkring 600 000 dieselbilar med den otillåtna tekniken mellan 2009 och 2019. Det gäller bland annat modellerna Corsa, Astra och Zafira. Milberg London kräver att Vauxhall ska betala ett skadestånd på 2 500 pund, drygt 28 000 kronor, till varje bilägare som är med i grupptalan. Om Vauxhall förlorar i rätten skulle det innebära att de kan tvingas betala skadestånd på totalt 2,8 miljarder kronor.

LÄS MER: Allt om dieselgate 

Milberg London säger i ett uttalande att bilägaren lovades en kombination av låg miljöpåverkan och hög prestanda, vilket har visat sig vara omöjligt i verkliga körförhållanden. Vauxhall-bilarna anses inte fungera som utlovat, vilket gör att de har minskat kraftigt i värde.

Anklagelserna mot Vauxhall kan ses som en fortsättning på dieselgate, där Volkswagen avslöjades ha manipulerat miljontals dieselbilar för att klara avgasprover. Sedan dess har Volkswagen, i flera omgångar, tvingats betala miljardbelopp i böter i olika länder. I USA blev notan för dieselgate 39 miljarder kronor.

LÄS MER: Därför får tyskar ersättning – men inte svenskar