Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vauxhall VXR8 GTS-R – sedan är det slut

Holden Commodore är snart ett minne blott och därmed är Vauxhall VXR8 också det, men en sista utgåva hinner de med – GTS-R med 595 hästkrafter och 740 newtonmeter. Starkare än någonsin förr.

Är du ett fan av Vauxhalls VXR8-bilar? Då är det läge för dig att ta fram näsduken, Vauxhall VXR8 GTS-R blir nämligen den sista VXR8:an eftersom Holden i sin nuvarande form håller på att avvecklas och ikoniska modellen Commodore, som VXR8-bilarna baseras på, är på väg ur tiden. Commodore läggs ned i oktober, därefter kommer Holden att finnas kvar med enbart ommärkta GM-produkter. Australiens bilindustri är snart mer eller mindre obefintlig. Vauxhall å sin sida ska ju lämna GM-koncernen, det brittiska märket ingick vid köpet av Opel.

Vauxhall VXR8 GTS-R är inte bara sista modellen, den är även den starkaste någonsin eftersom den i egentligen är en Holden HSV GTSR, en modell som presenterades för några få månader sedan. Det betyder 595 hästkrafter och 740 newtonmeter plockade ur GM:s 6,2 liter stora V8 som sitter i bland annat Corvette. Det är 19 hästkrafter mer än VXR8 GTS som kom för fyra år sedan. Vridmomentet är orört.

Kärran har uppgraderas med diffbroms och grövre bromsar. Fram mäter skivorna 410 millimeter, samma som på Holden HSV GTSR W1, en specialversion för Australien som har hela 644 hästkrafter. Sexkolvsok kramar skivorna som gömmer sig bakom 20 tum höga och nio tum breda fälgar. De bakre är tio tum breda.

Vill du beskåda Vauxhall VXR8 GTS-R live får du bege dig till Goodwood Festival of Speed den 29 juni. Den som vill bli ägare av ett av de 15 exemplaren får punga ut med motsvarande 828 500 kronor.

På bilderna här ses tyvärr inte Vauxhall VXR8 GTS-R utan det australiensiska originalet Holden HSV GTSR.