Vauxhall VXR8 Tourer Foto: David L F Smith www.smithworks.co.uk

Vauxhall VXR8 Tourer – en värstingkombi som...

... det borde stå Opel på i stället. Vauxhall har plockat in Holden VE Commodore i värstingutförande och gjort den till sin. V8 på 6,2 liter och 431 hästar gör den till märkets snabbaste kombin någonsin.

Opel har sin OPC-modeller och de behöver inte skämma för sig. Exempelvis Opel Insignia OPC har 325 hästkrafter som går riktigt bra, men det tyska märket skulle behöva något som är betydligt livligare för att folk ska öppna upp ögonen på allvar. Vem minns inte Lotus Omega under 1990-talets första år, en vanlig Omega som var trimmad och optimerad av ingen mindre än Lotus Cars. Snacka om sleeper!

 Vauxhall, Opels syskonmärke i Storbritannien, är lite vågligare när det gäller att göra det oväntade. Nu presenterar de VRX8 Tourer som inte bara är den rymligaste kombin någonsin i Vauxhalls historia, den är också deras snabbaste kombi någonsin.

 Bilen är egentligen en australiensisk Holden VE Commodore som britterna har ”vauxhallifierat”. Under huven sitter en 431 hästkrafter stark V8 på 6,2 liter. Den är kopplad till antingen en sexväxlad manuell låda eller sexstegad automatlåda som skickar motorns kraft till bakaxeln som är försedd med en mekanisk differentialbroms, alltså inget elektroniskt tjafs som många bilar har i dag. Hjulen som söker fäste i backen är 20 tum höga men av okänd bredd.

 Trots att bilen rymmer 895 liter med uppfällt baksäte och 2000 liter med detsamma nedfällt (vi reserverar oss för siffrorna som, om de stämmer, får en E-klass Kombi att verka trång) går den som ett skott. 0-100 km/h avverkas på 4,9 sekunder. Drygt en sekund snabbare än Opel Insignia Sports Tourer OPC som dessutom lastar betydligt mindre. Toppfarten för VXR8 Tourer är spärrad till 250 km/h.

 Priset för en Vauxhall VXR8 Tourer är i Storbritannien knappt en halv miljon kronor. Vauxhall bjuder även på livstids garanti på bilen, eller maximalt 16000 mil.

 Skulle denna passa som Opel VXR8 Tourer? Vad tycker du?