Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071010-mazda-biotechmaterial
071010-mazda-biotechmaterial
071010-mazda-biotechmaterial
071010-mazda-biotechmaterial

Växande bilklädsel från Mazda

Mazda satsar på ett nytt biotextilmaterial när de klär sina bilars stolar och dörrsidor. Materialet – Mazda Biotechmaterial – kommer från växtriket och anses därför mer miljövänligt.

Mazda har tillsammans med japanska Teijin Limited och Teijin Fibers Limited utvecklat ett nytt biotextilmaterial som Mazda nu ska använda som klädsel på bilarnas stolar och innersidorna av dörrarna. Enligt Mazda själva är materialet lika slitstarkt och motståndskraftigt (mot till exempel solljus) som dagens traditionella textilmaterial. Det är dessutom flamsäkert.

Det fina med materialet är att det kommer till hundra procent från växtriket och innehåller inga oljebaserade ämnen alls.

Utvecklingen av detta organiska textilmaterial fortgår. Man ska till exempel inte använda sig av matrelaterade växter vid tillverkningen. På detta vis påverkas inte tillgången av växtbaserade livsmedel i världen.

På Tokyosalongen som drar igång sista veckan av oktober visar den japanska biltillverkaren upp Mazda 5 Hydrogen RE Hybrid som är en elhybridbil med vätgasdriven wankelmotor (rotationsmotor). Bilens klädsel är gjord av det nya biotextilmaterialet. Dessutom är instrumentpanelen av bioplast, ett stryktåligt material baserat på främst majs och utvecklades av Mazda förra året.